Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 april 2009

Be in Balance: heldennectar van honeyhunters

Het label van de honey hunters is Last Forest. De honing wordt verzameld door de Kurumbas en Irulas, inheemse volken in Zuidwest-India. Hoe dat gaat? Met doodsverachting dalen de honingjagers met lange, van lianen gemaakte touwladders langs steile rotswanden naar beneden om de honing te oogsten. Met behulp van rokende bundels van brandende bladeren weet men de wilde bijen tijdelijk te verjagen. Zo kunnen de mannen de onder vooruitstekende rotspunten hangende honingraten lossnijden en opvangen.

Een ceremonie gaat aan de jacht vooraf. Al twaalf dagen van te voren, begint een periode van vasten, bidden en baden. De jager zoekt zijn zwager op. Hij zal het touw vasthouden. Gebeurt er een ongeluk, dat zal zijn zuster weduwe worden en is hij de rest van zijn leven voor haar levensonderhoud verantwoordelijk. Terwijl de jager afdaalt, zingt hij ‘bijenliederen’, om de gigantische rotsbijen (apis dorsata) enigszins vriendelijk te stemmen. In totaal wordt er jaarlijks zo’n vier ton honing verzameld.

Deze ‘heldennectar’ wordt onder toezicht van de organisatie Keystone onder het label Last Forest tot een pure hoge kwaliteitshoning bewerkt en verpakt. Deze wilde Last Forest honing is in beperkte volumes via Be In Balance in Nederland verkrijgbaar. Wie 50 potten koopt, krijgt er een buitengewoon fraaie honinglepel bij cadeau. Ook zijn er potten met balsem te koop, ook van dezelfde honey hunters.

P+ webtip: Webshop Be in Balance

P+ webtip: Meer over de honey hunters