Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 april 2009

Marcel Wanders ontwerpt de Wattcher

We lezen op de website een van de eerste gebruikerservaringen. Paul van Tilborg schrijft: “Vooral het "basis" energieverbruik van mijn huis/ levensstijl was waar ik van schrok. Als ik het huis uit ging en/of ging slapen verbruikte ik nog steeds tussen de 200 en 300 watt! Het was zoeken in huis naar apparaten die toch nog stroom verbruikten: de tv waar ik nooit naar kijk, de printer die een papiertje per week print, de computer op zolder met verschillende randapparatuur voor de netwerkverbinding, de stereo, de centrale afzuiging de magnetron. Allemaal kleine beetjes maar bij elkaar opgeteld toch zo’n 300 Watt.”

De familie van den Heykant, Zuid-Holland, meldt: “De eerste besparing is geweest: het licht in het aquarium overdag uitlaten. Onzinnig om het overdag aan te zetten. Na een week begint iedereen zich bewust te worden om het licht uit te doen als hij of zij een kamer verlaat. Deze branden soms heel de dag zonder dat we het merken. De grootste schrik was de afwasmachine: de meter sloeg haast op hol. Deze staat nu niet meer half vol te draaien. Iedereen kijkt nu op de meter als hij langs loopt, dus het heeft alleen als persoon al invloed op ons omdat we kijken of de meter niet hoog staat want dan staat er iets draaien of brand nog. Begint leuk te worden.”

En wat dan, wanneer je er achter komt wat de grootste stroomvreters zijn? De website van de Wattcher geeft tips. Erg leuke weetdingetjes. Over de vaatwasser bijvoorbeeld: “Als u een boiler hebt, is een vaatwasmachine goedkoper dan een heleboel handafwasjes. Als u geen vaatwasmachine hebt, kunt u het beste de afwas verzamelen en in een keer in een teiltje doen. Iedere keer de warme kraan opendraaien om een kopje en een bordje af te wassen, is duur.”

Dan nog iets over de designer, voor wie Marcel Wanders niet kent. Hij werd wereldberoemd met een stoel die leek te zijn gemaakt van gevlochten touw. Maar zo hard, dat je er op kon zitten. Sindsdien blijft hij verrassen met zijn ontwerpen. Hij heeft een hart voopr duurzaam design, vandaar ook zijn medewerking aan het functioneel fraai maken van de Wattcher.

P+ webtip: Wattcher

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier