Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 april 2009

Vogelhuisjes van karton of kurk

Iedereen kent natuurlijk Natuurmonumenten. Maar veruit de oudste natuurvereniging is de Vogelbescherming, opgericht in 1899. Vorige maand vierde het, met de uitgifte van een jubileum postzegel, heel bescheiden haar 110 jarig bestaan. De milieuorganisatie, een van de erkende goede doelen, telt op dit moment 149.000 leden, een aantal dat nog steeds groeit door toenemende belangstelling voor vogels. De interesse van mensen en gemeenten om iets voor de vogels in hun omgeving te doen, neemt nog allerwegen toe.

En hoe kan je dat het beste doen, zonder je nu meteen bij de club aan te sluiten, een campagne voor het behoud van stadsvogels te starten of, zoals enkele journalisten gedaan hebben, zelf fanatiek vogelaar te worden? Hang dan gewoon een nestje voor de mus, de koolmees of een ander vogeltje op. In de tuin of vlakbij huis. Het is toch grappig te zien hoe deze in- en uit- en ook weer terugvliegt, zoekend naar voedsel, stro of andere bedekking voor in haar nest.

Eco-logisch, de inmiddels bekende ecologische bouwmarkt aan het Westerpark in Amsterdam, heeft de Corchito, een vogelhuisje van kurk. Het is een nestje dat bestaat uit zeven stukjes natuurlijke kurk dat je heel gemakkelijk, als een 3D-puzzel, in elkaar kan zetten. Het enige verschil is, zo schrijft Eco-Logisch eigenaar Bos op de website, dat je, terwijl je puzzelt met dit vogelhuisje, de levende vogels helpt aan een meer comfortabele woning.

Natuurlijk kan je ook een kartonnen vogelhuisje bestellen bij een andere website. Het wordt opgevouwen geleverd in een envelop waardoor je het als cadeautje kan sturen aan iemand die wil gaan verhuizen. Aardig voor een feestje of partijtje maar wie hangt nu een kartonnen nestje op? Dat wordt toch nat als pap bij de eerste, en heus niet de laatste regenbui dit voorjaar? Dan is het beter en wellicht het beste even de schuur in te duiken, wat oude schrootjes tevoorschijn te halen en daarvan zelf een nestkastje in elkaar te knutselen. En wie tenslotte zo gegrepen wordt door vogels, vindt op de uitgebreide website van de Vogelbescherming vast nog wel wat van zijn of haar gading.

P+ webtips:
Vogelbescherming Nederlandwebwinkel Eco Logisch