Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 april 2009

Verbieden spam gelijk aan het van de weg halen van 3 miljoen wagens

Het jaarlijkse energieverbruik van spam bedraagt wereldwijd in totaal 33 miljard kilowattuur (kWh) of 33 terawattuur (TWh). Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 2.4 miljoen Amerikaanse huishoudens, waarbij dezelfde hoeveelheid broeikasgas vrijkomt als bij 3.1 miljoen personenwagens die circa 7.57 miljard liter benzine verbruiken.

. Spamfilters besparen 135 TWh elektriciteit per jaar. Dat staat gelijk aan 13 miljoen automobielden minder op de weg.

. Als elk postvak werd beschermd door geavanceerde spamfilters, konden organisaties en personen het huidige energieverbruik van spam terugdringen met circa 75 procent, oftewel 25 TWh per jaar. Dat staat gelijk aan 2.3 miljoen wagens minder op de weg.

. De gemiddelde broeikasgasemissie van 1 spambericht is 0.3 gram CO2. Dat is vergelijkbaar met het rijden van 1 meter, maar vermenigvuldigd met de jaarlijkse hoeveelheid spam, staat dit gelijk aan 1.6 miljoen keer de wereld rond met de auto.

. Het filteren van spam is goed, maar het bestrijden van spam bij de bron is beter. Toen McColo, een van de grootste bronnen van spam, eind 2008 offline werd gehaald, stond de bespaarde energie in de daaropvolgende stilte (voordat spammers hun verzendcapaciteit weer hadden opgebouwd) gelijk aan 2.2 miljoen wagens minder op de weg.

. Een groot deel van het energieverbruik van spam (80 procent) komt voor rekening van eindgebruikers die spam verwijderen en tussen de uitgefilterde spamberichten naar legitieme e-mail zoeken. Spamfilters zijn slechts verantwoordelijk voor 16 procent van het aan spam gerelateerde energieverbruik.

P+ webtip: Het grote SPAM-onderzoek