Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 april 2009

CO2 reductie op spoor centraal in ProRail prijsvraag

ProRail is verantwoordelijk voor de infrastructuur van alles wat met het spoor te maken heeft. Het zorgt voor 6500 kilometer spoor en beheert 386 stations. Dagelijks rijden er 5500 passagierstreinen met een slordige 1,2 miljoen mensen en 350 treinen met een vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegennet een van de drukste van Europa.

Om ervoor te zorgen dat het spoor de schoonste, meest duurzame vorm van vervoer blijft, heeft ProRail de wereld van wetenschap en techniek uitgedaagd om met baanbrekende, innovatieve voorstellen te komen die ertoe moeten bijdragen dat de CO2 uitstoot van het spoor sterk verminderd wordt. "De prijsvraag", zegt woordvoerder Ilse Heemskerk, "richt zich vooral op bedrijven en kennisinstituten. Vorig jaar, op 9 december, heeft een professionele jury drie van de inzendingen voor de ProRail Prijs geselecteerd. Die hebben 35.000 euro gekregen om hun idee uit te werken. De winnaar gaat zijn idee ook in de praktijk uitvoeren. Daarin investeren wij minimaal 200.000 euro."

Maar ook het grote publiek kan volgens de woordvoerder meedoen. Uit de veertig inzendingen zijn er namelijk acht gekozen die ook nog eens meedingen naar de ProRail Publieksprijs 2009. Het meest populaire idee tot CO2 reductie op het spoor wordt beloond met 20.000 euro. Wie wint er na 20 mei? De locomotief die op waterstof rijdt? De aquatrain die over water planeert, net zoals een auto bij tijd en wijle over nat wegdek? Hergebruik van remenergie van de treinen. Of wordt het toch de solar rails? U kunt het mede uitmaken. Stem vanaf nu mee op onderstaande website.

P+ webtip:
Genomineerden ProRail Publieksprijsvraag