Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 april 2009

ECN behaalt wereldrecord met innovatief PV paneel

ECN te Petten heeft een bijna eenzame positie in Europa als het gaat om het ontwikkelen van zonne-energietechnologie. De vorig jaar overleden eminente grise Kees Daay Ouwens en professor Wim Sinke speelden hierin een vooraanstaande rol. Mede als gevolg van hun onderzoek kon zich een, voor ons land grote PV industrie ontwikkelen. Bedrijven als Free Energy Europe, Scheuten Glas en Solland Solar, een management buy-out van Shell Solar, kwamen op. De laatste, een nieuwkomer op de PV markt, liet de afgelopen jaren indrukwekkende groeicijfers zien, met tot 2008 een jaarlijkse verdriedubbeling van PV-vermogen.

Zonnepanelen vormen het hart van elk PV-systeem. Op dit moment zijn de opwekkosten nog ruim een factor twee hoger dan die uit conventioneel opgewekte elektriciteit. Als de door ECN ontwikkelde technologie op grote schaal wordt gehanteerd kan dat punt al snel worden bereikt, zo tonen berekeningen overtuigend aan. ECN maakt daarvoor gebruik van de meest toegepaste PV-technologie, die van monokristallijne silicium zonnecellen. De cellen zijn 0,16 millimeter dik, overeenkomend met enkele vellen papier.

Maar monokristallijn silicum is wegens de zuiverheid nogal duur. En de cellen zijn tijdens het productieproces bijzonder kwetsbaar. De ECN onderzoekers hebben daarom een unieke methode ontwikkeld, gebaseerd op de printplaattechnologie uit de micro-elektronica. Ze voorzien de cellen van gaatjes waardoor de plus- en minpool aan de achterkant van de cellen komen te liggen. De cellen worden daarna op een flexibele printplaat gelijmd waarop elektrisch geleidende banen lopen die voor de verbindingen tussen het systeem zorgen. Door nieuwe apparatuur kan dit zes keer sneller gebeuren dan met bestaande methoden. R&D zijn mede gefinancierd door het Crystal Clear programma van de EU. SenterNovem zorgde voor de subsidie.

P+ webtip:

ECN persbericht