Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 april 2009

Twintig procent meer subsidie op Rotterdamse groendaken

Rotterdam in 2030? Met de opening van het groendak op het gemeentearchief startte Rotterdam vorig jaar januari met het uitvoeringsprogramma groene daken, onderdeel van een van de langjarige waterplannen die de havenstad voor waterberging heeft ontwikkeld. Daarmee wil de stad van de nood een deugd maken: groendaken voeren regenwater niet alleen vertraagd af en verminderen de druk op de soms overbelaste riolering maar leiden tevens tot een beter binnen- en buitenklimaat in gebouw en stad.

Groene daken nemen namelijk stofdeeltjes op uit de atmosfeer en houden andere luchtvervuiling vast. Bovendien hebben groendaken een dempende werking. En meer gelijkmatige temperaturen in huis leiden tot een comfortabeler binnenklimaat. Waar het buitenklimaat ook voordeel van heeft: door de isolerende werking leveren groene daken een bijdrage aan vermindering van energieverbruik en CO2 uitstoot. Daarnaast krijgt de stedelijke omgeving meer biodiversiteit en wordt het er groener en leefbaarder van.

Uit onderzoek van gemeentewerken blijkt dat Rotterdam over een gunstige positie voor groene daken beschikt: op circa zeventig procent van alle gebouwen en huizen in de stad kan een dergelijk dak worden aangelegd. Dat komt overeen met tien miljoen vierkante meter dakoppervlak. Sinds de start van het uitvoeringsprogramma heeft de gemeente subsidie aan bijna tienduizend vierkante meter groendaken toegekend.

Wie in Rotterdam een groendak van groter dan 45 vierkante meter laat leggen, profiteert overigens niet alleen van deze steun. Een groendak verlaagt ook de energierekening, leidt tot meer comfort en verhoogt de waarde van het huis tot wel vijf procent. Ondernemers kunnen tevens gebruik maken van de landelijke VAMIL en MIA regelingen: groendaken vallen binnen de hoogste aftrekcategorie.

P+ webtip:
Groendaken Rotterdam