Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 mei 2009

Thomas Rau ontwerpt eerste klimaatneutrale school

Architect Rau is een visionair die eerder het jaar 2074 als ijkpunt voor zijn handelen en ontwerpen neemt dan regeltjes en normen. Die maken soms meer kapot dan waarvoor ze in eerste instantie bedoeld zijn, verkondigde hij in een P+ achtergrondartikel begin dit jaar. Hij benadert elk project met een blik op het altijd dynamische samenspel tussen natuur en cultuur, de behoeftes van de gebruikers en de technische mogelijkheden van het moment. Zonder dat laatste overigens als eindpunt te beschouwen.

Dat blijkt goed uit dit klimaatneutrale schoolgebouw, uniek voor Nederland en Europa. Terwijl het dakoppervlak zo groot mogelijk is ontworpen, houdt het team van Rau de gevels bewust klein om zo min mogelijk energie te verliezen. De grootste innovatie ligt op het dak. In samenwerking met adviesbureau Volantis en de TU Delft heeft Schiebroek Dakbedekkingen een innovatief thermisch systeem ontwikkeld dat bestaat uit een groot aantal slangetjes met een warmtewisselaar waar overheen een laag PV-panelen is gelegd. Het dak is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van acht ton van Senter Novem. De hiermee behaalde CO2 reductie bedraagt 98,5 procent.

Thomas Rau: "PV panelen hebben de eigenschap dat ze het best functioneren bij 25 tot 30 graden Celcius. Meestal is het op het dak veel en veel warmer, soms wel zestig graden. Het verschil in warmte voeren we nu terug in het gebouw waardoor de rendementen van de PV-panelen optimaal worden. Via een energetisch intranet gebruiken we de warmte eerst voor de sporthal en aanliggende gebouwen. Is er nog teveel, dan slaan we het voor de koude periode ondergronds op."

Ondanks die technologische innovaties blijft voor Rau de mens en de interactie met anderen centraal staan. En juist door het intensieve samenspel tussen diverse bouwpartijen - opdrachtgever, adviseurs, ingenieurs, leveranciers en SenterNovem - is het Christiaan Huygens College niet duurder geworden dan een meer regulier schoolgebouw. Wel wordt er jaarlijks 130.000 euro op de energiekosten bespaard. Mocht de architect kiezen tussen een groendak of energiedak, dan wist hij het wel. " Het meeste rendement voor de natuur ligt niet op het dak. Leg het groen maar anders. Voor een energiedak hoef je immers geen gaten in de aarde te slaan. Als de prijzen van fossiele brandstoffen stijgen, wordt de terugverdientijd van het dak nog veel lager dan tien jaar", aldus Rau.

P+ webtip:
Architectenbureau Rau