Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 mei 2009

Greenwheels: Eerst pilot voor elektrische auto

En toch zijn de door de wol geverfde Rotterdamse ondernemers een van de grote kanshebbers om met hun uitleensysteem elektrisch rijden tot een succes te maken. Zij hebben al in 75 steden en op 1100 locaties in Nederland vaste parkeerplaatsen. Wat is makkelijker dan op die plekken elektrische oplaadpunten te realiseren? Dat voorkomt dat de binnensteden met de komst van de elektrische auto nog voller en drukker worden dan ze nu al zijn. “Je moet het slim aanpakken”, zeggen de twee in P+. En wie met ze wil doorpraten over de drempels op weg naar elektrisch vervoer, kan ze ontmoeten op de gesprekssalon van P+ op 19 mei in restaurant Fifteen in Amsterdam. Dit in samenwerking met mediapartner Het Financieele Dagblad.

Waar waarschuwen de Borghuis en Van Lookeren Campagne dan voor? In P+ zeggen ze: “Hoe moet het met mensen die in Amsterdam in De Pijp op drie hoog wonen en een elektrische auto willen gaan gebruiken?”

Jullie kunnen van alle vaste parkeerplaatsen van Greenwheels toch makkelijk een oplaadpunt maken?
“Ja, zet er een stroomdingetje bij en je hebt het. Heel leuk. Maar er kunnen mensen zijn die de stroomkabeltjes gaan losknippen. Moet de stekker dan niet uit de auto komen? Er zijn nog zoveel meer soortgelijke details. Denk eens aan de prijs van een elektrische auto. Er is geen ANWB die weet hoe je problemen moet repareren. Wij hebben de hele innovatie van de deelauto beleefd. Wij weten hoe moeizaam het is. Wij weten dat de elektrische auto er niet komt door alleen te roepen: morgen is hij er. Je moet de pilotfase ook daadwerkelijk doorgaan. En de burger moet ervaren: dit is beter dan wat we hadden, en daarom wil ik de overstap wel maken.”

De eerste stappen zijn al gezet. Op 25 maart maakte de Amsterdamse wethouder Marijke Vos (van Milieu) tijdens de presentatie van het  plan Amsterdam Elektrisch bekend dat Greenwheels in Amsterdam de elektrische deelauto zal gaan introduceren. De bedenkers van Greenwheels wachten ook hier op het omzetten van politieke wil naar maatregelen.

P+ webtip 1: Artikel over Greenwheels in P+

P+ webtip 2: Programma lezersontmoeting met Greenwheels