Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 mei 2009

Stoopen en Meeus: Vlaamse kalkmuurverf haalt historie terug

Stoopen en Meeus heeft twee kwaliteiten muurkalk: een voor buiten en een voor binnen. De buitenkwaliteit Kalei kan tegen regen. Vermeiren: “Het is ook ruwer. Er zit een zandkorreltje in het mengsel. Dat is mooier voor de aftekeningen, voor de streek van de kwast. Je ziet er de hand van de schilder in. Je kunt zelfs hele nieuwe muren heel snel verouderen door de poeder met minder water aan te mengen. Dan smeren de voegen sneller dicht. Het lijkt alsof er al tien lagen op zitten. Zo kun je een nieuw muurtje en een heel oud gebouw samentrekken.”

Vermeiren heeft een goede klant aan de Vlaamse Monumentenzorg. “Omdat de oude gebouwen niet met cement zijn gebouwd. In onze muurstoffen zit geen cement. Het sluit ook niet af, zodat de muren blijven ademen. Vocht kan naar buiten. Dat is een voordeel ten opzichte van concurrerende producten, zeker in oude huizen die heel erg geïsoleerd zijn en daardoor van binnen vochtiger worden. Kalei heeft dan ook een minerale ondergrond nodig: steen bijvoorbeeld.”

Voor het binnenwerk biedt de firma uit Hoboken (bij Antwerpen) de kwaliteit “Kalkverf” aan, in vele tinten, die vaak wat Italiaans aandoen. Maar ook het hypnotiserende blauw van de Vlaamse grootmeesters zit in het assortiment. Dat is als latex echt niet te vinden. Vermeiren: “Maar ook met Kalkverf zijn keuzes te maken. Door minder water toe te voegen, kun je zelfs een betonlook creëren. Dat is heel populair in Nederland. Dan moet je niet met een kwast werken, maar de pasta met een spatel aanbrengen. Het eindproduct is geen concurrent met latex. Het geeft een totaal ander gevoel in de kamer, door al die pigmentjes en kleurtjes heel genuanceerd. Kalkverf gaat ook binnen een beetje verweren. Heel mooi.”

De authentieke kalkverven van Stoopen en Meeus zijn in Nederland onder meer verkrijgbaar bij de webwinkel Eco-logisch. Linova Verfproducten is de leverancier voor de vakhandel. P+ webtip: Voorbeelden van panden met kalkverf

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier