Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 mei 2009

Oude theezakjes in Garbino topdesignstuk van 5 euro

OK, we zijn niet de aller-allereersten. De Garbino Trash Can zag al in 1996 het leven, ruim tien jaar geleden. En het is ook geen excuus dat het een tijdje duurde voor de Canadese firma Umbra het ontwerp tot een wereldhit zag uitgroeien, een “design icon”.

Ja, het is onvergeeflijk dat we niet eerder herkenden dat we hier niet met een gewoon vuilnisemmertje te maken hadden, maar met een statement. Ook afval verdient een topplek, want afval is van waarde. Vraag het maar eens na bij de afvalverwerkers die elkaar de tent uitvechten. We kunnen als enig excuus aanvoeren dat de eerste productielijnen nog niet uit mais gemaakt waren en dus nog niet biologisch afbreekbaar waren. Dat is pas sinds 2008 het geval en toen alleen nog maar in het zwart en groen. Wel begon de firma direct al met gerecycled polypropylene, dat wel.

De ontwerper Karim Rashid zei in een interview: “Ook banale dingen hebben recht op een leven, op aanwezigheid. Maar ze moeten ook smerige dingen plezierig maken.”

Niet alleen staan ons afvalbakkie in New York te kijk, maar ook in musea in Chicago, Montreal, Toronto en San Francisco. Wij smijten er onze koffiepads en theezakjes pas na een diepe buiging in.

Of… Zouden we er toch maar een pennenbakje van maken?

De kleine Garbino (de Garbini) is in diverse kleuren te koop bij webwinkel Eco-logisch. Ook de grote versie, die 10 euro kost.

P+ webtip: Garbini afvalemmer