Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 mei 2009

Elektrische vuilniswagen Van Gansewinkel rijdt op afval

Het project is samen opgezet met Rotterdam Climate Initiative (RCI) en Roteb. De inzet van een elektrische vuilniswagen past binnen het streven van RCI om te komen tot duurzame mobiliteit in Rotterdam. RCI is het platform waarbinnen overheid, organisaties, bedrijven en inwoners in Rotterdam samenwerken aan halvering van de CO2-uitstoot, voorbereiding op klimaatverandering en versterking van de Rotterdamse economie. Met de inzet van het elektrische voertuig wordt op jaarbasis in de Rotterdamse milieuzone een CO2-uitstoot van circa 15 ton bespaard.

De innovatieve elektrische vrachtwagen is samen ontwikkeld met Spijkstaal uit Spijkenisse. Het voertuig is (in plaats van kunststof) gemaakt van volledig recyclebaar staal. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van plantaardige hydrauliekolie. Het voertuig heeft een maximum snelheid  van 32 kilometer per uur en een actieradius van ongeveer 60 kilometer. Verder heeft de wagen een lage, arbotechnisch zeer verantwoorde instaphoogte. Door de beperkte maximum snelheid hebben bestuurders van het voertuig geen vrachtwagenrijbewijs nodig.

Op de elektrische vuilniswagen werkt een chauffeur van Van Gansewinkel als mentor voor twee collega’s, die middels een samenwerking tussen Roteb en Van Gansewinkel worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur of monteur.

Zowel voor Van Gansewinkel als voor Roteb levert de proef waardevolle informatie op. Als de proef succesvol blijkt zet Van Gansewinkel in de regio Rotterdam meer elektrische vrachtwagens in. Daarna wordt besloten over landelijke toepassing van de elektrische vuilniswagens. Voor Roteb geldt dat de ervaringen die worden opgedaan, meegenomen worden bij toekomstige aanschafbeslissingen voor het Roteb-wagenpark.

Egbert Vennik, regiodirecteur bij Van Gansewinkel in Zuid-Holland: “Met deze stap maken we de milieucirkel rond. Juist de afvalsector kan vuilnis een tweede leven geven. Eigenlijk bestaat afval niet. We maken er altijd een grondstof van, of energie. Zo vullen we samen met Roteb de klimaatambities die de gemeente Rotterdam zich via het Rotterdam Climate Initiative heeft gesteld, concreet in.”

P+ webtip: Van Gansewinkel