Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 mei 2009

Regenwoudfirma Iwokrama maakt 800.000 dollar winst

Een correspondent van het tijdschrift The Economist haalde het jaarverslag deze week verbaasd uit de stapel met andere rapporten omhoog. “Heel ongewoon”, zo schreef hij, met gevoel voor understatement. “Het tropische regenwoud is de wereldeconomie binnengewandeld.”

Het enorme bos in Guyana werd in 1989 door de president geschonken aan de Britse Commomwealth. Het doel: research te doen naar de opwarming van de aarde. Vandaag is er een directie van trustees die toezicht houdt op het oerwoud. Tien jaar geleden werd duidelijk dat het bos niet alleen op giften zou kunnen teren, dus werd er gezocht naar andere inkomstenbronnen. Die bleken in het bos zelf te liggen. De in het bos wonende indianen konden honing en olie leveren. Met het selectief kappen van bomen konden er ook inkomsten worden gegenereerd. Prachtige eco-lodges zorgden voor toeristendollars. Maar vorig jaar stond de firma regenwoud nog op een verlies van 200.000 dollar.

Vraag is nu wat eco-services waard gaan worden. Daar zal ook de nieuwe Kyoto 2-besprekingen in Kopenhagen over gaan. Hoe druk je in geld uit dat een regenwoud voortdurend regen produceert? Maar toch voorkomt dat steden aan de monding van de rivier overstromen, omdat het ook het water vasthoudt? Dat er een enorme verscheidenheid aan bio-systemen in stand wordt gehouden?  De Britse investeringsmaatschappij Canopy Capital heeft van Iwokrama al de rechten gekocht om hier een financiële deal over af te sluiten. Dat wordt een ander bedrag dan normaal bij verkoop van ongeschonden bos. Dan telt vooral de waarde van al het hout dat gekapt gaat worden, en de mogelijkheid om op de vlakke delen landbouw te ontwikkelen. Dat is volgens de eigenaren van Iwokrama niet de juiste prijs. De heer Murray-Philipson van het investeringsfonds zegt in het jaarverslag dan ook” Waarom zouden we honderd dollar per ton betalen om CO2 uit de lucht te galen, terwijl je dat met een regenwoud voor stukken minder dan 1 dollar ook kunt doen?”
P+ webtip: Artikel in The Economist

P+ webtip: Het jaarverslag van Iwokrama