Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 mei 2009

FSC-ballonnen met eigen opdruk

Waar staan die rubberbomen dan? In India, in Cochin. Jeannine Durwael-Mathy van de webwinkel Lotika was er, begin dit jaar. Ze schreef ons: "Het was een bijzondere reiservaring en indrukwekkend om de producenten aan het werk te zien. De fabriek is gestart in 2005 en heeft nu 35 mensen in dienst. De ballonnen worden machinaal gemaakt en de werkzaamheden van de werknemers bestaan vooral uit de controle van de kwaliteit en inpakwerk. Er wordt veel zorg besteed aan veiligheid op de werkvloer, de werknemers werken onder fair trade omstandigheden en krijgen een eerlijk loon. De fabriek biedt werkgelegenheid voor mensen van een armmoedig dorpje in de buurt. Martin Kunz, de oprichter van Fair Deal Trading in Engeland, heeft georganiseerd dat 2 fair trade bedrijven zijn gaan samenwerken. De fair trade plantage die ik ook bezocht heb  levert het FSC rubber voor de ballonnen. Op deze manier zijn er in twee dorpen mensen aan het werk die een eerlijk loon voor hun werk verdienen."

Over de FSC-rubberplantage in Tamil Nadu: "De plantage besteedt erg veel aandacht aan de omgang met het eco systeem. Daardoor bloeit de natuurlijke vegetatie en zijn dieren die verdwenen waren weer teruggekeerd. Toen we de plantage opreden, werden we door aapjes verwelkomd! Eerder dit jaar waren er zelfs een aantal wilde olifanten te gast, wat minder gewenst was. Het is een prachtige streek en het lijkt wel een natuurgebied.  Op de FSC-plantage en in de kleine fabriek zijn meer dan 200 mensen werkzaam. Met de fair trade premie voor het rubber worden studiebeurzen gegeven aan de kinderen van de werknemers.
De plantage geeft niet alleen aan de eigen werknemers cursussen over hoe om te gaan met het milieu, maar betrekt hier ook de dorpsbewoners bij en deelt de opgedane ervaring. Respect en zorg voor het milieu is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Het viel me erg op hoe netjes en schoon het er was. Voor India, waar milieuzorg vaak nog geen prioriteit is, is dit heel bijzonder." P+ webtip: Lotika, de webwinkel

P+ webtip: Fair Deal Trading