Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 mei 2009

GO-Greener: Groenpimpen bespaart 15 procent brandstof

Wat gebeurt er onder de motorkap, wanneer het team van Van Rooijen (1952) aan het sleutelen gaat? “De ingebouwde ‘airtwister’ zorgt ervoor dat een werveling in de luchtstroom naar de verbrandingskamer ontstaat. Zo krijg je een voller luchtmengsel en daarmee een volledigere verbranding. Zo haal je meer energie uit dezelfde hoeveelheid brandstof en krijg je ook schonere emissies.
Daarnaast werken wij met uitwasbare luchtfilters, die bijdragen aan een nog betere luchtdoorstroming. Hiermee laten we de motor nog beter ademen. Het is net als dat jijzelf verkouden bent. Dan krijg je minder lucht en presteer je minder. Heel veel wagens in Nederland hebben de griep. Met ons GO-Greener pakket krijgt de motor meer lucht en daardoor trekkracht in de lagere toeren. Zo kun je eerder overschakelen naar een hogere en zuinigere versnelling en bespaar je brandstof.”

Maar doen de automobielbedrijven dat dan niet? Van Rooijen zegt dat ze hebben zitten “pitten”: “Die hebben zich de afgelopen decennia vooral toegelegd op standaardisatie en schaalvoordelen, om tegen zo laag mogelijke kosten te kunnen produceren. De fijnafstelling van motoren per type auto vraagt extra tijd en vakmanschap. Die zijn onvoldoende beschikbaar.”
 
Wat kost het? Van Rooijen: “We bieden drie pakketten aan. Het eenvoudigste “Easy Green” als opstap vanaf 50 euro: we regelen dan een betere bandenspanning en plaatsen een kleurventiel, zodat je goed kunt zien of je banden nog hard genoeg staan. Ook plaatsen we LED-verlichting en leveren een brandstofadditief voor bij iedere tankbeurt. Je bespaart hiermee minimaal 5 procent op het brandstofgebruik. Het tweede pakket heet “Super Green” en kost vanaf 179 euro. Dan wordt ook de “airtwister” ingebouwd, eventueel in combinatie met een uitwasbaar luchtfilter. Hiermee realiseer je een besparing op brandstof tot 10 procent gemiddeld. In het derde pakket “Special Green” passen we ook eco-tuning toe. Dan wordt een boxje in motor geplaatst voor de fijnafstelling van de motor. Dat levert gemiddeld tot 15 procent besparing op aan brandstof en dus minder CO2 uitstoot.”

Van Rooijen werkt ook aan nieuwe toepassingen, want autorijden kan met GO-Greener altijd groener en voordeliger. Zo biedt hij binnenkort een flexibele zonnefolie voor op de hoedenplank. “Dan parkeer je niet meer in de parkeergarage, maar op straat. Je accu laadt zich dan op via een kabeltje naar de sigarettenaansteker, die toch bijna niemand meer gebruikt. Een simpele oplossing voor hybride wagens en natuurlijk de toekomstige Electric Cars.”
P+ webtip: Go Greener