Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 mei 2009

Amsterdam wil onderzoek naar duurzaam energiebedrijf

Amsterdam heeft bepaald geen kleine ambities als het gaat om de omschakeling naar duurzame energie en een schoner klimaat. Nu nog produceert de stad 6 procent van alle energie uit duurzame bronnen (waarmee men op reclameuitingen als na de Berlage brug uitpakt). In 2025 moet daarmee echter maar liefst 30 procent worden opgewekt. Tevens dient de CO2-uitstoot van de stad in dat jaar met 40 procent ten opzichte van 1990 zijn gedaald.

Waarom zelf met een energiebedrijf komen terwijl de Zweden het straks misschien zelfs beter kunnen? Omdat een nog ongepubliceerd rapport van Ecofys rept van een aanjagende functie als de stad de duurzame energie productie, samen met het bedrijfsleven, in eigen hand neemt. Bij een investering van 81 miljoen kan 468 miljoen aan duurzame energieprojecten worden opgehaald. Projecten die anders van veel minder volume zouden zijn.

Waar deze projecten gerealiseerd moeten worden, staat op dit moment nog niet vast. Vos denkt zelf aan de Stopera of de Arena voor PV-stroom, windparken in Noord en op IJburg 2 en kleine turbines op hoge gebouwen aan de Zuidas. “Een onderzoek zal moeten uitwijzen waar we deze het beste kunnen plaatsen. Of waar we warmte-koude opslag kunnen toepassen. En Amsterdam heeft sowieso al stadswarmte”, zegt ze. Biomassa wordt bewust buiten het nieuwe stadsbedrijf gehouden. “Dat doen we al via het AEB, het afvalenergiebedrijf. Maar het AEB kan, zo geeft Ecofys aan, nog veel meer stroom uit onder andere gemeentelijk groen halen”, zegt Vos.

Om het nieuwe duurzame energiebedrijf en de stimuleringsplannen voor het slimme net financieel in goede banen te leiden, zal volgens Vos een Amsterdams investeringsfonds met een pot van 20 miljoen euro worden opgericht. “Een groot deel van het geld kan naar het nieuwe energiebedrijf. Ook isolatie van woningen en scholen wordt daaruit betaald”, besluit de wethouder. Daarvoor moet Amsterdam, als een van de grootste aandeelhouders, nu nog alleen de verkoop van NUON aan Vattenvall incasseren.P+ webtip: Het nieuwe Amsterdamse Klimaat