Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 mei 2009

Wereldprimeur: Levend en groeiend kunstwerk

Moet de natuur nog een handje worden geholpen? Jan Eric Visser zegt: “Het gerecycelde afvalplastic lijkt op noodles, maar in die slierten zitten wel volop microporien. In de gaatjes kunnen planten zich makkelijk wortelen. Ze vinden er houvast. En ze vinden er voedsel. In regenwater zit voeding en in de lucht. Maar misschien smeer ik er ook wel aarde in, of gooi ik er af en toe eens een handje voedingsstoffen overheen, brokjes van ECOstyle of zo. Dit eerste beeld zal vooral geschikt zijn voor sedum en mossen. En niet elke plek zal begroeien. De onderkanten blijven zwart.”

Visser staat in nauw contact met de makers van Aquadyne. Hij maakte dit kunstwerk zelfs in hun fabriek in Engeland. Visser: “Het beeld is ontstaan uit zwerfafval dat ik daar ter plekke vond, maar ook in de omgeving van Yorkshire National Park. Ik heb dat verzameld en daar een vorm aan gegeven. Takken, wieldoppen, een BBQ, zelfs een motorhelm. Form follows garbage. Daarna is de constructie bedekt met het nieuwe materiaal. Dat is echt schitterend spul. In Engeland kweken ze er al sla op, dat je gewoon kunt eten. Het is niet zomaar gerecylced plastic, er zit negen jaar wetenschappelijke research achter, onder andere uitgevoerd door Newcastle University.”  

Gaat Visser definitief een nieuwe weg inslaan? “Ik denk nu alweer over een nieuw beeld na, waar nog wat meer soorten planten op kunnen overleven. Ik denk aan een opvang van regenwater, een zonnepaneeltje dat het water over het beeld pompt. Een zelfvoorzienend beeld, autarkie. Dan hoef ik me niet te beperken tot beplanting met sedum.”

Al in 1989 werd Jan Eric Visser “Neerlands radicaalste afvalkunstenaar” genoemd. “Dat was in een tijd dat ik het papier nog maalde tussen stoeptegels omdat ik mezelf niet toestond energie te verbruiken”, zegt de kunstenaar. “Tegenwoordig gebruik ik een blender en staafmixer. Zelfs de verfbrander heeft zijn intrede gedaan.” Het abstracte werk van Jan Eric Visser hangt in galeries en musea en wordt aangekocht door particuliere verzamelaars, overheden en bedrijven. Voor P+ construeerde hij een zwaard, waar op een van de laatste covers Antoinette Hertsenberg van TROS Radar vervaarlijk mee zwaaide. Uiteraard: ook dit zwaard was gemaakt van afval.P+ webtip: Het beeld in de RAM Foundation