Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 juni 2009

Peter Blom duurzaamste bankier ter wereld

Peter Blom, directievoorzitter Triodos Bank, zegt er zelf over: “Deze prestigieuze prijs onderstreept het toegenomen maatschappelijk belang van duurzaam bankieren. Het is een internationale erkenning voor ons baanbrekend werk en ons robuuste, duurzame bankmodel.”

De jury benadrukte het belang van deze prijs in tijden van financiële crisis. Triodos Bank draagt met haar jarenlange ervaring met verantwoord en duurzaam bankieren actief bij aan de nu zo noodzakelijke vernieuwing van de financiële sector.

Uit 165 aanmeldingen uit 42 landen waren in eerste instantie vijf kandidaten genomineerd. Naast Triodos Bank maakten Deutsche Bank uit Duitsland, Grupo Santander uit Brazilië, Industrial Bank uit China en Standard Chartered uit het Verenigd Koninkrijk kans op de prijs.

Triodos Bank heeft bij haar oprichting in 1980 gekozen voor een transparant, eenduidig bankmodel waarbij spaargeld wordt ingezet voor kredietverlening aan duurzame ondernemingen. In de huidige financiële crisis blijkt dat een krachtig model. De bank groeit zelfs sneller dan verwacht.

In Nederland stond Triodos Bank aan de wieg van de fiscale stimuleringsregelingen voor groene, sociaal-ethische en culturele projecten. Triodos Bank lanceerde het eerste groenfonds en cultuurfonds van Nederland en is wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden.

Triodos Bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland. Triodos Bank heeft 200.000 klanten en heeft 9.500 duurzame kredieten in portefeuille.

In 2008 is Triodos Bank met 25% gegroeid tot een balanstotaal van EUR 2,4 miljard. De nettowinst Bank steeg over 2008 met 13% en bedraagt EUR 10,1 miljoen. Triodos Bank biedt een twaalftal beleggingsfondsen aan waarbij de belegger weet in welke sectoren hij belegt, zoals duurzame energie, cultuur of microfinanciering. Het vermogen onder beheer van Triodos beleggingsfondsen gezamenlijk is EUR 1,2 miljard.P+ webtip: FT Sustainable Banking Awards