Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 juni 2009

Tasjesmaker Hermes gaat krokodillen kweken

Het aantal krokodillen in het wild slinkt zienderogen. Dat Hermes nu zelf krokodillen kweekt, heeft alles te maken met vraag en aanbod. De lederactiviteit, waaronder de chique handtassen vallen, is de sterkst groeiende productlijn van de Franse luxegroep. Maar de bemiddelde klanten moeten soms wel enkele jaren wachten op handtassen in exotisch krokodillenleder. De prijs kan dan ook oplopen tot 35.000 euro.

“Soms zijn drie tot vier krokodillen nodig voor een enkele handtas”, zegt Hermes-topman Patrick Thomas, “en daarom kweken we nu zelf krokodillen op onze Australische crocodile farms.” Hermes heeft voldoende vraag om elk jaar drieduizend handtassen uit krokodillenleder produceren, en heeft dus zeker 12.000 krokodillen nodig. Maar “de wereld zit niet vol krokodillen... behalve op de beurs”, vertelde de topman met een kwinkslag. Toch is ook het kweken van krokodillen een dure aangelegenheid: de reptielen moeten apart gehouden worden zodat ze elkaars huid niet beschadigen. En zowat een derde sterft in gevangenschap.

Ondanks de crisis in de luxesector zijn de lederwaren voor Hermes goed voor een stevig marktaandeel. Ze tekenen voor ongeveerd 40 procent van de omzet. In Frankrijk nam Hermes al een kleine 100 leerbewerkers extra aan, bovenop de 2.000 specialisten die al in Frankrijk voor de groep aan de slag zijn. “Wij kunnen de vraag niet bijhouden. We kampen zelfs met enorme wachtlijsten. En het opleiden van nieuwe medewerkers vergt nu eenmaal flink wat tijd.”

Hermes verwacht nog een tweetal moeilijke jaren op de markt van de luxewaren. Vooral de horlogelijn en het tafelgerei hebben zwaar te lijden onder de crisis, maar de parfums tonen eerste tekenen van herstel. Niettemin is Hermes van plan om dit jaar nog acht nieuwe shops te openen, onder meer in Dubai, Las Vegas, Istanbul, Brazilië en China.

P+ webtip: Krokodillentasjes van HermesP+ webtip 2: Beckham met croc