Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 juni 2009

Papierfabriek Stora Enso wordt brandstofcentrale

De CEO van Stora Enso maakt duidelijk dat de papierindustrie wel eens een compleet nieuwe weg in kan slaan. Dat zou niet voor de eerste keer gebeuren. Voordat Skandinavische bosbouwers papier begonnen te maken, gebruikten ze de bomen vooral voor de mijnbouw, om mijnschachten te ondersteunen. Toen de ertslagen uitgeput raakten, bleken de bomen ook geschikte grondstof te leveren voor die witte velletjes waar wij zo graag op schrijven of kopietjes op draaien. Topman Matti Lievonen liet officieel weten: “De opening van deze productie-eenheid in Varkaus is een belangrijke stap in onze ontwikkeling. We gaan proberen nieuwe ruwe materialen te ontdekken die kunnen worden omgezet naar brandstoffen voor vervoersdoeleinden. Dit is onze bijdrage om de samenleving te helpen klimaatdoelstellingen te halen.” Aldus Lievonen die ook sprak van een “significante toekomstige business opportunity.” Stora Enso kende al warmte-krachtcentrales. De twee bedrijven, die ieder voor de helft eigenaar van deze testfabriek zijn, worden ondersteund door de Finnish Funding Agency for Technology and Innovation (Tekes) en ook door het Finse ministerie van Werkgelegenheid en Economie. Met het geld komt deze technologie eerder op dreef dan wanneer de ondernemingen daar alleen voor hadden gestaan.

Bang dat over een paar jaar alle Skandinavische bossen omgekapt zullen worden, als de gewone benzineprijzen gestegen zijn naar de 2 euro per liter? Feit is dat er in Zweden nog nooit zoveel bomen groeiden als nu, en nooit eerder zoveel nieuwe bomen per jaar geplant werden. Vrijwel alle bossen in het hoge Noorden zijn ofwel FSC-gecertificeerd, of staan onder toezicht van een hier minder bekend keurmerk PEFC. Vooral in Finland, waar heel veel kleine boseigenaren zijn, is dat het belangrijkste label.

P+ bezocht twee jaar geleden de papierfabriek in Husum van het concurrerende papierconcern M-Real. Ook daar werd toen al voorzichtig gedacht aan extra energiewinning.

P+ webtip 1: Stora Enso

P+ webtip 2: P+ over papierfabriek Husum