Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 juni 2009

Eerste Hollandse Earthship landt in Zwolle

Het Zwolse theehuis is door een internationaal bouwteam volgens dezelfde principes van Reynolds gebouwd, vertelde projectleider Egbert Haas van woningcorporatie SWZ, die dit gebouw neerzette ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Tegen het ANP: "Het gebouw is volledig zelfvoorzienend. Zo wordt regenwater opgevangen, in plantenbakken gefilterd en vervolgens wordt er thee mee gezet. Als corporatie staan we voor een grote opgave om energie te besparen en duurzaam te bouwen. Daar willen we ervaring mee opdoen."

Het Earthship bestaat uit een lange, glazen voorpui. De achterwand is door een aarden wal aan het zicht onttrokken. In deze wand en in de zijgevel zijn honderden autobanden verwerkt. Deze banden verwarmen de vertrekken in de winter en koelen deze af in de zomer. Anders dan in de Amerikaanse woestijn kregen de ontwerpers en bouwers te maken met de strenge Nederlandse regelgeving. "Dit gebouw is wel aan het waterleiding- en rioolnet gekoppeld, simpelweg omdat regelgeving dat vereist", zegt projectleider Haas.

In de niet-dragende wanden werden glazen flessen verwerkt die onder meer bij hotels in de regio ingezameld werden. Afgeschreven tegels van de woningcorporatie vormen meterslange mozaieken die door het pand lopen. Horecaleerlingen van onderwijsinstelling Landstede gaan het theehuis uiteindelijk bemensen.

Theo Lalleman van de stichting Owaze legde het contact tussen de woningcorporatie en de Amerikaanse ontwerpers van het Earthship. De Rotterdamse stichting is ooit opgericht met als doel een aardehuis in Nederland te krijgen. Lalleman denkt dat het theehuis helpt om een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen.

"De bouwwereld is conservatief. Bouwen met natuurlijke materialen is goedkoper en gezonder. Dit gebouw toont dat het werkt." Ook Deventer en Tilburg koesteren concrete plannen om Earthships te bouwen. Wie thee wil gaan drinken moet naar het voormalige park de Nooter Hof in Zwolle, in het tegenwoordige DOEpark. Een van de beroemste Earthships op deze wereld werd bewoond door de acteur die McCloud speelde. Daar schreven we jaren geleden al over. P+ webtip: Earthship ZwolleP+ webtip 2: Earthship Dennis Weaver McCloud