Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 juni 2009

Hermann Scheer ziet verkoop van Essent en Nuon als einde

De ietsje hogere kosten voor energie zullen voor de consument niet meer dan tijdelijk zijn. “Het kost niet meer dan 20 euro per huishouden per jaar. Dat is niets.” Volgens Scheer verliezen ook de grootgebruikers, de industrie, geen enorme bedragen. “Ze worden steeds meer voorstander, omdat ze zien dat ze steeds meer omzet maken in deze nieuwe industrie die windmolens en zonne-energie maakt, net als zonnepanelen en biogasfabrieken. Het is een business. Ik heb erover gesproken met de raad voor de chemische industrie in Duitsland. Die zei dat ze niet blij waren met deze wet, omdat ze 150 miljoen meer aan stroomkosten kwijt waren. Ik zei: maar jullie krijgen er jaarlijks orders bij ter waarde van 8 miljard euro, omdat jullie bij de producenten van deze duurzame technologieën horen. Toen erkenden ze dat ze het nooit in dit perspectief gezien hadden.”

Een bijzonder filmpje van RTLZ. Je zou op basis van de uitspraken van Scheer denken dat wij Nederlanders inmiddels tot de met uitsterven bedreigde Neanderthalers behoren, met een bewezen slecht werkend subsidiesysteem om duurzame energie te stimuleren. Een systeem waar heel politiek Den Haag zich desalniettemin aan vastklampt. Met geen al te best uitzicht op politieke veranderingen wanneer PVV bij verkiezingen groter zou worden. In de wereldvisie van Wilders hoort ook duurzame energie thuis in de categorie “gekkenhuis”. Het zou een wonder zijn wanneer Wilders het feed-in tarief van Scheer ooit als een van de innovatiefste subsidieregelingen ter wereld zou bestempelen.

Toch vertellen studenten uit andere landen dat je juist in Nederland moet wezen, om te leren over duurzame energie. Ook omdat mensen als Scheer hier op universiteiten en hogescholen wordt uitgenodigd en de hele aula vullen. Wij zouden hier in Nederland heel open staan voor wat het beste is in de samenleving.

Zou dat ook kernenergie kunnen zijn, wilde RTLZ weten. Scheer: “Bullshit. Niets is sneller in te voeren als vernieuwbare energiebronnen. Niets. Een windmolen kan er binnen een tot twee weken staan. Zonnepanelen installeer je binnen een paar dagen. Biogasfabrieken binnen enkele weken. De bouw van een grote krachtcentrale duurt daarentegen enkele jaren. De bouw van een kerncentrale kost de meeste tijd. Tien jaar, vijftien jaar of meer.” Scheer noemt het een leugen dat duurzame energie niet aan de toekomstige energiebehoefte kan voldoen.

P+ webtip: Hermann Scheer op RTL7

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier