Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 juni 2009

IBIS-hotel maakt bos met NS-tangen schoon

Van Paridon vertelt: “Het IBIS hotel is een half jaar geleden ISO 14000 gecertificeerd. Vanuit een zelfde filosofie wil men één dag per jaar iets terug doen voor hun directe omgeving. De keuze is gevallen op het Amsterdamse Bos (bestaat dit jaar 75 jaar!) om dat te ontdoen van zwerfafval.” En: “Jaarlijks ruimt de directie IJsselmeergebied van Rijkswaterstaat 900 ton zwerfafval op.”

Van Paridon begon twee jaar geleden: “Nadat ik zelf al enige tijd wekelijks mijn rondje op de hei tussen Bussum en Hilversum schoon maakte. Dat is een route die ook veel scholieren nemen. Dat schoonmaken, doe ik overigens nog steeds, maar nu heb ik andere mensen ook een platform aangeboden. Volgens mij is het charmant door zijn eenvoud: ik roep mensen op zelf iets te ondernemen tegen zwerfafval, zoals ik dat zelf ook doe.”
 
Zijn project heeft drie pijlers: door middel van Google Earth kun je op zijn website aangeven waar je een stukje Nederland schoon houdt (het beeld is: adopteer een stukje Nederland.  Op het forum kunnen schoonmakers ervaringen delen met andere vrijwilligers. Bij informatiecentra van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kunnen wandelaars papiertangen lenen om afval te rapen tijdens de wandeling. Een soort witte fietsenplan voor papiertangen, noemt Van Paridon dit.
 
Zijn hoofddoelstellingen is dat over 10 jaar afval rapen een geaccepteerd fenomeen in Nederland is. Dan nog kijkt hij tegen een flinke achterstand aan: “Het duurt 25 jaar voordat kauwgum is vergaan.”

P+ webtip: Ik prik mee