Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 juni 2009

Meiny Prins: "Gevangenis gezonder dan schoollokaal"

Wat de Zakenvrouw van het Jaar na de crisis gaat doen? Dat weet Meiny Prins al. Dan gaat haar robot aan het werk, in de kassen. Daarmee maakt ze een einde aan het eeuwige tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw. En wie er nu werkt, krijgt beter en interessanter werk als operator. Ja, haar familiebedrijf gaat de storm zeker doorkomen. In de nieuwe P+: “Omdat wij duurzame producten leveren die juist bijdragen aan een beter rendement. Dat is onze redding. We hebben ook kleinere producten. We zijn niet afhankelijk van grote projecten alleen.”

“Een halve eeuw slimme innovatie” staat er op de voorgevel van Priva. En binnen, in de hal van het compleet CO2-neutrale pand, wordt gemeld dat algemeen directeur Meiny Prins tot zakenvrouw van het jaar 2009 is uitgeroepen. “Meiny Topvrouw”, juicht het banier.
Vader Prins was de pionier van de familie. Met de introductie van de ‘plofkachel’, waarmee telers hun kassen konden verwarmen, legde hij de basis voor de onderneming die nu wereldmarktleider is in klimaatbeheersingsprodukten. De oliekachels dankten hun naam aan de plof bij het ontsteken. Dat het vooral de extra CO2 in de kassen was waarop de slakroppen zo lekker hard groeiden, dat werd pas veel later bekend. Er waren wel meer verrassingen in het leven van deze Westlandse ondernemer. Toen zijn dochter Meiny eerst naar de pedagogische academie ging en vervolgens naar de Kunstacademie, had hij niet kunnen bedenken dat juist zij ooit aan de top van de onderneming zou komen staan. De topvrouw: “Nee, hij heeft me nooit onder druk gezet, hij heeft me heel rustig mijn ontwikkeling laten doormaken.”

Priva – in 1959 klein begonnen in De Lier – verkoopt al vijftig jaar duurzame oplossingen voor klimaatbeheersing, vooral voor de tuinbouw. Ook is de onderneming betrokken bij duurzame viskweek waarbij hergebruik van water en energie en diervriendelijk kweken centraal staan.

P+ webtip: Coverstory Meiny Prins

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier