Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 juni 2009

ICT in ontwikkelingslanden: klein verschil, grote gevolgen

Ze gebruiken internet vooral om te communiceren en studeren, om toegang te krijgen tot nationaal en internationaal nieuws, meer te leren van geschikte technologieën en om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn van fondswerving en zakendoen. De eigenaar van een kleine onderneming liet weten het internet te gebruiken “om mijzelf op te hoogte te houden van wat er in andere delen van de wereld gebeurt.” Een ambtenaar van het Sengerema-district benadrukte het gemak van e-mailverkeer met regeringskantoren in Mwanza en Dar es Salaam; tot acht maanden geleden ging alles per post.

Klachten waren er over de snelheid en regelmatig optredende stroomuitval. Daarvan is in Sengerema vaak sprake en TTN beschikt niet over de back up van een generator. Een punt van aandacht is het onderhoud van de Linux server en het netwerk. De hiervoor verantwoordelijke technicus leert nog steeds bij, heet het eufemistisch.

In Bolivia gaat boerenorganisatie Fundación AUTAPO in augustus twaalf werknemers op pad sturen met een Personal Digital Assistant die is voorzien van een GPS-systeem. De werknemers trekken het land door om precies in kaart te brengen welke boeren op welke stukken land biologisch gecertificeerde quinoa telen. Het hoofdkantoor in La Paz kan die gegevens meteen invoeren op landkaarten. Het voedingsrijke quinoa is een populair gewas omdat het veel geld oplevert, maar kan slechts eens in de vijf jaar worden geteeld. Vanwege de financiële opbrengst komen boeren in de verleiding dat vaker te doen, maar dat leidt tot bodemonvruchtbaarheid. IICD stelt FAUTAPO in staat deze proef te doen.

IICD ziet ICT als een instrument voor ontwikkeling. De meeste ontwikkelingslanden hebben beperkte toegang tot internet. IIC D zoekt daarom steeds naar de beste manier om mensen te verbinden en zo nieuwe mogelijkheden te creëren. ICT is volgens IICD een manier om mensen sterker te maken en hen in staat te stellen hun levensstandaard en kwaliteit van leven te verbeteren. Het in Den Haag gevestigde IICD werkt onder meer samen met, en wordt gefinancierd door, DGIS, Hivos, PSO en Cordaid.P+ webtip: IICD