Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 juni 2009

Happy Shrimp Farm en andere eco-faillissementen

De garnalenkwekerij Happy Shrimp Farm is er nooit in geslaagd het streefvolume van 30 ton gamba’s per jaar te halen. De eerste drie jaar werd 600.000 euro verlies geleden. Om het te redden moest oprichter Gilbert Curtessi van het op de Maasvlakte gevestigde Happy Shrimp Farm wekelijks 600 kilo gamba’s oogsten om zijn doelstelling te halen. Helaas groeiden de garnalen niet hard genoeg. Curtessi wees zijn compagnon Bas Greiner als schuldige aan. Hij zou de bassins voor de kweek van babygarnalen verkeerd hebben ingericht. De Rotterdamse zeevishandel Schmidt zei, als de exclusieve distributeur van Happy Shrimp Farm, nog niets te hebben verdiend aan de garnalen. Happy Shrimp Farm kreeg van de ministeries van Landbouw en Economische Zaken en de gemeente Rotterdam 1 miljoen euro subsidie. De 24 bassins werden verwarmd met restwarmte van elektriciteitscentrale EON.

Biomassacentrale De Scharlebelt was een van de eerste grootschalige demonstratieprojecten van een vergistingsinstallatie voor mest- en bermgras. Behalve de technische en praktische demonstratie van de productie van biogas, was de opzet om de dunne mestfractie uit de vergister op te concentreren met membraanscheiding (Ultra Filtratie en Omkeer Osmose) in twee mestconcentraten en schoon, loosbaar water.

In de categorie Greenwashing zagen wij ook EcoMotors in Amersfoort op de lijst van faillissementen staan. Het personeel zou zonder betaling van salaris en vakantiegeld naar huis zijn gestuurd. Een website meldt: “EcoMotors draaide uitzonderlijk slecht en was een schip van bijleg voor een multimiljonair uit Soest die, naar hij zelf zei dat hij Land Rover wel een leuk merk vond. Smeeing kocht in 2007 de gefailleerde Land Rover-garage Get Visual op, maar was feitelijk meer geïnteresseerd in het vastgoed dan het zieltogende bedrijf. Naast het personeel dupeert EcoMotors Amersfoort talloze schuldeisers die niet meer werden betaald. Wanneer het faillissement wordt uitgesproken is nog niet bekend.” Dat is nu dus inmiddels wel bekend. Dat was op 23 juni, dezelfde dag waarop ook het failliet van de Happy Shrimp Farm werd uitgesproken, en dat van vele andere duurzame ondernemingen. Het was Zwarte Dinsdag voor Groen Nederland.

P+ webtip: Alle faillissementen