Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 juni 2009

Brennels wil overheidsingrijpen in modewereld

Waar is de collectie van Brennels zelf geschikt voor? Het label richt zich op stoffen gemaakt uit brandnetel. De door boeren als onkruid beschouwde plant heeft een vezel die al in het bronzen tijdperk werd gebruikt om doek van te maken. Bob Crébas is op zoek naar toepassingen in de mode. Voor welk moment van de dag is zijn collectie het meest geschikt? Wij zouden zeggen: voor bosdagen. Crébas zelf zegt: “Dit is voor de vrouw die op de fiets naar haar werk gaat. Buitenleven. Ruige accenten. Brandnetel is een nieuw materiaal voor de kledingindustrie, waar we nog volop mee experimenteren. Ook de nieuwe collectie is daarom nog steeds een showcase van wat straks kan. De oplage is met twintig stuks nog gelimiteerd. Het design is van Rianne de Witte.”

Op de Awearness Fair Fashion Event was het alleen Max Havelaar nog, die T shirtjes toonde, met de activistische opdruk “Fout Shirt”. Het contrast kon niet groter zijn met de duurzame trouwjurk van Marlon Borgschot, de ontwerper uit Curaçao. Hij kreeg over een eerdere trouwjurk ruzie met zakenpartner Mariska Hulscher. In Arnhem ontving hij applaus. P+ fotografeerde een van zijn creaties die uitermate geschikt is voor een chique avond uit, een bal.

Voor de zakenlunch viel ons oog op een nieuw model van Rianne de Witte, voor haar eigen label. Hoog gesloten, heel opvallend en toch terughoudend. Quote van ontwerpster Rianne de Witte: “Mijn nieuwe collectie Seascapes is gebaseerd op het strandleven van de jaren dertig. Ik heb gekeken naar oude badpakken, vaak hoog gesloten. De stof van deze, meer formele jurk, is linnen, gemengd met elastan. De elastische kwaliteiten van dit materiaal zorgen voor meer draagcomfort en voorkomt kreukels, wat je snel hebt bij dit natuurproduct. Ik kies alleen maar voor duurzame stoffen van de hoogste kwaliteit, die over vijftig jaar nog mooi zijn.”

Naast hun eigen winkels stellen de designers hun werk ook ter verkoop beschikbaar op de webwinkel Watmooi, die van de organisatie van deze dag de fashionshow mocht presenteren. Op de webshop is het wel zo makkelijk zoeken. De duurzaamheid van het model is gegarandeerd. Alle aandacht kan uitgaan naar eigen voorkeur, kleur, stijl. Of gelegenheid, dus.P+ webtip: Wat Mooi