Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 augustus 2009

FF Kava: letters voor duurzame koffie

Yanone was zes toen zijn vader hem in 1988 meenam naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Hij groeide er op en keerde pas in 1997 terug naar zijn geboortestad Dresden. Daarna studeerde hij in Weimar informatietechnologie en visuele communicatie. Hij begon er letters te ontwerpen, alsof er al niet duizenden fonts bestaan. Een grappenmaker, deze Yanone. Op zijn website toont hij zichzelf grijzend met de ogen gesloten, met als uitroep: ‘European Union, Yeah!’.

Door zijn Arabische achtergrond kwam hij in contact met de Khatt Foundation, die zich ten doel stelt nieuwe lettertypes en design te maken met het Arabische schrift. Met drie Nederlandse bestuursleden is dit vooral een Hollandse aangelegenheid. Het platform zorgde al voor de nodige rumoer, door mee te werken aan een Arabische vertaling van de oer-Hollandse Hema. De Foundation denkt met design een bijdrage te kunnen leveren aan ‘duurzame samenleving, door sociaal relevante producten die lokaal zijn geproduceerd volgens de allerhoogste professionele standaarden vorm te geven’.

En daar is dus de koffieletter Kava uitgekomen. Geïnspireerd op de koffiehuizen uit 1920. Een fraai ontwerp, er is geen ander woord voor.

P+ webtip 1: Letterfont Kava
P+ webtip 2: Yanone
P+ webtip 3: Khatt Foundation