Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 augustus 2009

Powertree: bomen planten in de woestijn

Hoe werkt de bak, voorheen ook wel Waterboxx genoemd? Allereerst door het planten van een zaadje in de koker in de bak. Vervolgens slaat de bak, waar maximaal 30 liter water in past, water op uit condens, regenwater en capillair grondwater. Hiervan druppelt dagelijks een gedoseerde hoeveelheid via een koordje naar het zaadje, zodat deze toch kan wortelen.
Een bekroning waard, vond de jury van de prestigieuze Beta Dragon prijs van het ministerie van Economische Zaken. Hoff is ondertussen druk bezig om wereldwijd nieuwe proeven uit te zetten. Na een succesvolle proef in de Sahara, plaatste Hoff in juni in de dorre regio Aragon in Spanje zes Powertrees op een proefveldje. “Ook hier valt weinig water, jaarlijks minder dan 300 millimeter. Maar toch is dat is ruim voldoende voor de Powertree, daar deze plek wel genoeg capillair hangwater bevat”, legt Hoff uit.
Hij vergelijkt zijn “kindje” met een couveuse. “De boom groeit net als een pasgeboren baby in een gecontroleerde omgeving”, zegt hij. “De Powertree halen we pas weg wanneer we zeker weten dat de boom voor zichzelf kan zorgen, variërend van de plek, na een half tot een heel jaar. Vervolgens leggen we als extra steun karton rond de wortel, om de verdamping van water uit de dan vochtige grond te voorkomen.”Belangrijk: het verhaal gaat alleen op voor bomen die onder natuurlijke omstandigheden ook op deze plek hadden kunnen groeien. NGOs die proeven willen planten op droge plaatsen, kunnen de Powertree bestellen voor  5 tot 7,50 euro per stuk. De consument die niet zo handig is met de gieter, moet nog anderhalf jaar wachten. Dan is de Powertree, gemaakt van een afbreekbaar soort polymeer, te koop in de tuincentra. De waterbak kan 5 tot 10 keer hergebruikt worden.P+ webtip: Aquapro Holland