Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 augustus 2009

SunRise: braden zonder gewetensvragen

In bijna alle margarineproducten zit palmolie. Palmolie wordt op dit moment nog niet of nauwelijks duurzaam geproduceerd. Vanwege de stijgende vraag gaan nog steeds in rap tempo belangrijke oerbossen verloren aan oliepalmplantages. Door de RSPO, de ronde tafel voor duurzame palmolie, wordt hard gewerkt aan een duurzamere productie van de grondstof. Het duurt echter naar verwachting nog een paar jaar voor duurzame palmolie in al onze dagelijkse boodschappen terug te vinden is. Initiatiefnemer Ghalid Taus zegt daarom: "Met SunRice hoop ik de vraag naar palmolie te verkleinen, al is het maar een beetje. Totdat er volop duurzame palmolie beschikbaar is, kan er maar beter zo min mogelijk van worden gebruikt om de natuur niet zo zwaar te belasten."

Als alternatief wordt in SunRice producten rijstolie gebruikt. Rijstolie wordt gemaakt uit een restproduct dat overblijft na de productie van rijst. Taus: "Door het restproduct te gebruiken, zijn geen extra rijstvelden nodig en blijven de oerbossen overeind." Rijstolie bevat bovendien van nature alle goede essentiële vetzuren, belangrijke vitamines en het natuurlijke antioxidant oryzanol. Dit antioxidant komt alleen voor in rijstolie. Oryzanol kan een positieve invloed uitoefenen op het cholesterolgehalte in het bloed. In SunRice worden bovendien vitamines (A, D en E) toegevoegd.

SunRice maakt onderdeel uit van Imperial Taste die ook producten op de markt brengt onder de naam King, waaronder Rice Bran olie. Ook daar is het goed mee wokken. Vrij van transvetten.

P+ webtip: Sunrice

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier