Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 augustus 2009

A-typik: Sieraden van plantaardig ivoor

De ivoorpalm groeit van het zuiden van Panama tot aan Peru, en alle landen die daar tussen liggen, zoals Columbia, Equator en Bolivia. Zelfs de wetenschappelijke naam verwijst naar olifant, zo lang zijn de kenmerken van deze palm al bekend. De meeste noten hebben de grootte van de noot van een avocado, maar zijn net zo hard als echt ivoor, na acht weken drogen. Het is een ideaal product om een kleinschalige lokale Amazone-economie te stimuleren. Nu eens geen product waar het tropisch regenwoud voor moet sneuvelen. Er zijn zelfs plaatselijke varianten van deze 20 meter hoge palmboom. In Colombia groeit bijvoorbeeld de Colombiaanse ivoorpalm (P. Schottii).

Er zijn inmiddels vele producenten van sieraden van de taguanoot. Sommigen blijven heel dicht bij de noot, door alleen de donkere bast af te schuren, waardoor een soort van grote ivoren parels ontstaan. Maar de noten worden ook wel in schijven gesneden en daarna gekleurd. Een Franse designer koos voor deze aanpak, toen hij in Colombia a-typik begon. Van alle sierraden die de ontwerper verkoopt, gaat 5 procent van de prijs naar de Vivamos stichting. Deze stichting helpt weeskinderen in Colombia door scholing en en met een groot kindertehuizen in Bogotá. Het label presenteert zich al vanaf 2006 op de duurzame modebeurs Ethic in Parijs.

Bij de webwinkel Watmooi is het collier Floroso nieuw in het assortiment. Kost 24,95 euro. Maar er is al meer. Een van de bracelets (Guayabita) laat de oorspronkelijke ivoorkleur zien. Kost 34,95 euro. Enig idee wat een echt ivoren versie zou kosten?P+ webtip: A-typik bij Watmooi