Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 augustus 2009

Enexis: Elektrisch tanken terwijl u slaapt

Er wordt beweerd dat elektrische auto’s de toekomst hebben. Ze rijden schoon, goedkoop, efficiënt, hard en dat – mogelijk – op duurzaam geproduceerde elektriciteit. Maar is het land er klaar voor? Nog lang niet: het huidige net zou acuut overbelast raken als er op het verkeerde moment te veel elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen.

Netbeheerder Enexis onderzocht wat de gevolgen zijn van het elektrisch opladen voor een straat met veertig woningen. Elektrisch tanken kost zo veel stroom, dat het net overbelast raakt als meer dan zo’n tien bewoners tegelijk hun auto opladen zodra ze thuiskomen van hun werk. De oorzaak is simpel, zegt Han Slootweg van Enexis: “Als iedereen om half zes thuiskomt en zijn elektrische auto inplugt op het moment dat de vraag toch al op zijn top is, stort de zaak in elkaar.”
Slootweg is de jonge innovatiemanager van Enexis en leidt een team van vijf mensen. Vorig jaar kwam Enexis met het ei van Columbus: het Mobile Smart Grid. Het idee erachter is mooi in zijn eenvoud. Slootweg: “De meeste auto’s staan minstens twaalf uur stil voordat iemand weer vertrekt. De kern van het mobile smart grid is om die tijd te gebruiken en het opladen middels ict-toepassingen uit te stellen tot na de piek en te spreiden. Maar wel op zo’n manier, dat mensen die ’s avonds nog weg willen al voldoende power hebben gekregen.”

Over een smart grid wordt al meer dan tien jaar gepraat. Een cruciale voorwaarde is echter de flexibiliteit aan de vraagkrant. Die is in Nederland niet zo hoog, omdat wij niet elektrisch verwarmen. Wij hebben immers aardgas. Slootweg: “Met elektrisch vervoer krijg je nu ook in Nederland een ontwikkeling die genoeg flexibiliteit in de vraag creëert om een investering in een smart grid te rechtvaardigen, en zelfs noodzakelijk te maken.” Tot 2012 willen Enexis en de andere netbeheerders, via een nog op te richten stichting, verspreid over heel Nederland tienduizend oplaadpunten voor elektrische auto’s plaatsen. Die zijn nodig omdat de meeste parkeerplaatsen niet in de onmiddellijke nabijheid van woningen en bedrijven liggen en een wirwar aan verlengsnoeren via ‘wc-raampjes’ niet erg praktisch is.

P+ webtip: Smart Grid