Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 september 2009

Ecoluxx: Nu ook de TL-buis nog zuiniger

Denk aan groothandels, pakhuizen, opslagruimtes, maar vooral ook aan kantoren. Plekken waar de TL-lamp voor lijkt te zijn uitgevonden. Er zijn evenementenhallen waar een technicus een dagtaak heeft aan het nalopen van alle lampen om de kapotte te vervangen. Om maar niet te spreken over die ergerlijke knipperaars. Zo lang gaat de oude generatie TL-lampen niet mee: de T8 gemiddeld 3 jaar. Erik Peschier van Ecoluxx: “Bij zulke bedrijven kun je behalve energiekosten ook aardig wat loonkosten besparen, want de nieuwe lamp gaat 9 jaar mee, 3 keer zo lang.”

Iets meer over deze nieuwe TL-lamp. Peschier: “De T5 lamp bestaat alweer een tijdje. Hij is van 2002. Hij is dunner en korter dan de oude buis, bevat 38 procent minder glas, is dus ook lichter en levert minder afval op. Bovendien zit er minder kwik in en produceert geen UV. Een T5 lamp verbruikt minder energie en is efficiënter, gemeten in Lumen per Watt. Allemaal voordelen, maar hij heeft ook een groot nadeel; hij past niet in de bestaande armaturen. Daarom zien bedrijven op tegen vervanging.”

Zelfs het plaatsten van het tussenstukje lijkt voor heel wat bedrijven een brug te ver te zijn. Alhoewel: Ecoluxx kan al een aardige lijst met klanten presenteren. Er zijn inmiddels 110.000 savers geïnstalleerd door Essent, de gemeenten Heerlen, Maastricht, Sittard, Geleen, Holland Casino, IMTECH, Intratuin, Kwikfit en Smurfit Kappa Benelux. Om er een paar te noemen.

P+ webtip: Ecoluxx