Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 september 2009

Alle standby-killers op een rij

De “nieuwe, oude” TrickleSaver kent twee modellen: voor tv en pc. Beide apparaten worden eenvoudig aangesloten op een standaard stopcontact. Voor de aansluiting van de randapparatuur volstaat een standaard stekkerblok.

 De tv-versie wordt aangesloten op het stopcontact; de netstekker van de TV wordt in de TrickleSaver geplaatst net als de stekker van het stekkerblok waarop de randapparatuur is aangesloten. Als de tv met de hand of met de afstandsbediening wordt uitgeschakeld, zal de TrickleSaver de stroomtoevoer naar de het stekkerblok met de randapparatuur volledig afsluiten. Zodra de tv weer wordt ingeschakeld, worden ook de randapparaten weer van stroom voorzien, maar alleen stand-by gezet.



Maar dat kan de Standby-killer van Go Green ook. Voor 19,83 euro heeft deze stekkerdoos een terugverdientijd van twee tot drie jaar. Een langwerpige stekkersdoos van Go Green schakelt zelfs in een klap alle andere randapparatuur uit, wanneer de TV uitgaat. De DVD-recorder, een computer, noem maar op. Bij Eco-logisch ligt ook al wat langer een Energykeeper voor de PC op de stellingen, geschikt voor alle desktops. Niet voor Apples. Handig is de button, waarmee de stroom weer wordt aangezet. KEMA-gekeurd. Maar de prijs is voor particulieren wel een obstakel: 49,50 euro. Bij zo’n bedrag ga je de terugverdientijd niet eens meer uitrekenen. Bos: “Die prijs zou wel goed zijn voor een zakelijke omgeving, wanneer alle computers op een afdeling tegelijkertijd uit zouden gaan. Ik wacht dus af waar de markt mee komt. Ik heb een TrickSaver besteld om hem uit te testen, maar ik geloof niet dat dit het definitieve apparaat is waar iedereen op zit te wachten.” Ook de TrickleSaver zit aan de hoge kant, met 39,90 voor de tv-versie en 29,90 om de de computer te killen. Go Green heeft voor studenten met een mobiele telefoonoplader ook een stekkerdoos. Een druk op de knop en het apparaat laat stroom door. Na acht uur springt hij weer uit. Handig dus voor ’s nachts: 9,79 euro.

P+ webtip: Energy Keeper