Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 september 2009

Michelle Obama begint volkstuintje achter Witte Huis

Het Witte Huis maakt er echt werk van, van de webmovies. Ook het bijna acht minuten durende verhaal over het volkstuintje ziet er prachtig en professioneel gemaakt uit. En de film heeft een moraal, vanzelfsprekend. Het is de Obama’s niet alleen te doen om niet meer naar de supermarkt te hoeven om daar inkopen te doen. Michelle Obama bekent dat ze in haar carrièregezin niet altijd genoeg tijd inruimde voor de kinderen. Ze vertelt: “Maar tijdens de verkiezingscampage probeerden we toch als gezin een paar keer per week samen te eten, zelf verse groenten te koken. Mijn kinderen stapten zo makkelijk over op deze nieuwe afspraken, dat ze al snel controleerden of wij er ons aan hielden. Eerder dan dat wij hun gedrag moesten corrigeren.”

Op de webmovie zien we hoe het gras wordt omgeploegd en de aarde wordt bemest. Chef-kok Kass wist ook hier bijzondere ingrediënten in te verwerken. “Voor de bemesting gebruikten we onder andere krabmeel. Afkomstig uit Chesapeake, dus uit dezelfde regio.” Je hoeft de Obama’s werkelijk niets meer te vertellen over nieuwe trends in denken, ook niet over regionalisering.

De film wordt versneld afgedraaid als de tuin begint te groeien. Dan hebben we het plan van aanplant al gezien. Spinazie, worteltjes, sla, savooiekool. De oogst volgt, voor het eerste diner met twintig gasten. Het zijn de topeconomen die Obama adviseren. En Michelle besluit met de werkelijke reden van haar tuintje. “Ik doe dit ook omdat ik aan mijn kinderen later denk, wanneer ze niet meer bij mij zijn. Wanneer ze gaan studeren. Wat zullen dan hun keuzes zijn? Nemen ze dan limonade of een glas water? Ik hoop dat deze tuin een nieuwe manier van denken over voedsel in ons land stimuleert.” Voor alle duidelijkheid: dit volkstuintje van het Witte Huis is biologisch.

P+ webtip: White House The Garden