Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 september 2009

Daas baksteen: Zonder cement C2C-paleizen bouwen

Hoe werkt dat, de ClickBrick? Van Zadelhoff: “Denk aan LEGO, waar we nogal eens mee vergeleken worden. Maar in plaats van doppen plaatsen wij metalen clips in gleuven in de steen. Dat betekent dat wij na het bakken elke steen moeten kalibreren: eerst exact op maat maken, daarna gleuven inzagen. Die extra inspanning wordt later volledige goed gemaakt door de snelheid waarmee je gevels of muren opbouwt. De metselaar mag zijn troffel in de bus laten liggen. Er komt geen druppel water of mortel meer aan te pas.”

Maar zijn die muren dan wel stevig? “Voordat we de ClickBrick introduceerden, hebben we daar eerst twee universiteiten en TNO op gezet. De bouw gaat niet zo snel over op onbekende producten, wanneer er geen garanties zijn. Dit systeem is net zo stevig als een muur die met cement wordt neergezet.”

Hoe kwam directeur Daas op het idee? Van Zadelhoff: “Omdat we elke week op een bouwplaats wel een gesprekje hadden over de vraag wie verantwoordelijk was voor de witte waas op een stukje gemetselde muur. Lag dat aan de metselaar? Of lag dat aan de stenen? We werden dat zo beu dat we een systeem hebben bedacht waar helemaal geen cement meer aan te pas kwam. En daarna hebben we dus ook nooit meer klachten gehad over een witte waas. Dat de productie van cement ook nog eens verantwoordelijk is voor een behoorlijke uitstoot van CO2 speelde toen geen rol.”

Op de website van Daas staat dat projecten met een buitengevel van ClickBrick onderhoudsvrij zijn. Metselwerk veroudert en moet bij renovatieprojecten uitgehakt worden. Dat is een hels karwei voor de werknemers van renovatiebedrijven, die zoeken naar oplossingen om ook het milieu te behouden van rondvliegend kwartstof. Mossen en algen groeien eerst op de voeg. Ook daar hebben de prachtig gekleurde stenen van Daas geen last van. Sommige steensoorten zijn genoemd naar bomen. De zwarte op de afbeelding heet dan ook Ebonywood.P+ webtip: ClickBrick van Daas (PDF)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier