Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 september 2009

Hoe Utrechtse bedrijven Indiase vissers kunnen helpen

Opdrachtgever voor het onderzoek is de provincie Utrecht, die hiermee op originele wijze uitvoering geeft aan het overheidsprogramma Leren voor Duurzame Ontwikkeling. De organisatie Habitat for Humanity heeft het marktonderzoek in India uitgevoerd. Ze is daartoe goed in staat, zegt Van Meer, omdat ze lokale kantoren heeft in India en aanwezig is in de gemeenschappen. “Habitat heeft een holistische benadering en kijkt naast huisvesting bijvoorbeeld ook naar de energievoorziening, sanitaire voorzieningen en het stimuleren van ondernemerschap.”

Van Meer kan een tipje van de sluier oplichten over de uitkomsten van het onderzoek, dat nog dit jaar gepubliceerd wordt. “Habitat heeft onder meer onderzoek gedaan naar het systeem van geld lenen in vissersgemeenschappen. De vissers kunnen van agentschappen van visafnemers geld lenen voor het bouwen van boten. De voorwaarden zijn heel ongunstig. Bovendien moeten ze hun vis aan die agentschappen verkopen tegen vaste prijzen. Dus hoe hard de mensen ook werken, ze blijven zitten in de armoedespiraal. De puzzel waar we nu voor staan is Utrechtse bedrijven te vinden die diensten of producten kunnen aanbieden onder betere voorwaarden.”

Dat vereist van deze bedrijven een andere manier van denken dan business as usual, zegt Van Meer. Die andere manier staat bekend als Base of the Pyramid-denken en komt er op neer dat de producten of diensten inspelen op de behoeften en problemen van de vier miljard armen in de wereld. Volgens de BoP-gedachte zijn zij de motor van de volgende economische groeironde. “Dat vraagt om innovaties, en dus een goede research en development-afdeling. Voor kleine bedrijven kan dat daarom lastig zijn”, zegt Van Meer. Volgens haar hebben zich al enkele Utrechtse bedrijven gemeld die willen meehelpen de puzzel te leggen. In een vervolgonderzoek kijkt Habitat of er wellicht Indiase bedrijven zijn die de diensten en producten al leveren, om te voorkomen dat ze uit de markt worden gedrukt door Utrechtenaren. P+ webtip: Base of Pyramid

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier