Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 september 2009

greenSand: CO2-compenseren met tuinzand

Eddy Wijnker doet bij greenSand de marketing. Over de prijs: “Kalk voor je grasmat is nog duurder. Olivijn bevat veel magnesium. Je gras wordt er groener van. Maar greenSand zal wel nooit goedkoper worden dan gewoon ophoogzand.”

greenSand haalt de rotsblokken uit Skandinavië. Wijnker stelt: “De aarde bestaat voor tweevijfde deel uit dit gesteente. Het zit ook in Holland onder de grond, maar heel diep. Daarom kun je het beter weghalen op plaatsen waar het aan de oppervlakte komt. Wij halen het weg uit Noorwegen. Daar heb je meteen de rots. In Turkije en Griekenland ligt het ook open en bloot. Het is alleen zo dat een rots veel minder snel verweert en veel minder CO2 opneemt dan een vermalen stuk steen. Dan heb je meteen veel meer oppervlakte. We hebben grote plannen om het CO2-probleem om deze manier op wereldschaal aan te pakken. Zo plaatselijk mogelijk. Dus rotsen in Indonesië daar vermalen en ter plekke uitstrooien. De Wereldbank heeft belangstelling getoond. In de tropen gaat de verwering veel sneller.”

Maar zo ver is het allemaal nog niet. Wijnker en algemeen directeur Pieter Der Weduwen moeten vooralsnog de tuincentra in Nederland mee zien te krijgen. Het aantal verkooppunten is nu nog beperkt tot drie. Wijnker: “Onze grootste klant tot nu toe was Bob Crébas, van brandnetelmode Brennels. Hij heeft een groot terrein in de Flevopolder waar we op 50 hectare greenSand hebben uitgestrooid. Als we dat wereldwijd zouden doen, kost dat 300 miljard euro. Dat is stukken goedkoper dan CO2-opslag onder de grond, zoals in Barendrecht.”

P+ webtip: greenSand