Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 september 2009

Ad van Wijk gaat ook zonder Econcern door

Hoe dat zit, met die deurbel? Ingenieur Van Wijk: “Een deurbel is een van de vele voorbeelden die aantonen hoe ontzettend inefficient wij met energie omgaan. In elke deurbel zit een condensator. Wanneer je aanbelt, gaat de transformator aan. Onze energie-efficiency is 2 procent. We hebben niet te maken met een energiecrisis, maar met een opslagcrisis. We hebben het ’s zomers te warm en ’s winters te koud. Daarom koelen we in de zomermaanden en gaat in de winter de cv aan. Terwijl er bestaande technologie is om de warmte van de zomer op te slaan en in de winter te gebruiken. Net als de koude van de winter in de zomer. Dat kan zelfs in die tropische landen die aan zee liggen. Een lange pijp op 800 meter diepte de zee in kan gebouwen koelen. En door condensatie kan er zelfs drinkwater gewonnen worden.” Het zijn deze projecten waarmee Econcern bezig was op Bonaire, maar Van Wijk sprak nu zonder bedrijf over Curacao en Aruba.

De boodschap die ook Van Wijk op de Nacht van de Duurzaamheid afgaf was duidelijk. Alle techniek is er al. We moeten alleen gaan aanpakken. Doen. Van Wijk: “En dus geen kolencentrales gaan neerzetten, wanneer de zon in een uur meer energie levert dan de hele wereld in een jaar nodig heeft.”

P+ interviewde Van Wijk toen de donkere wolken zich eind 2008 boven zijn bedrijf samenpakten. Tijdens het interview werd hij weggeroepen om te horen dat een plan in Frankrijk gevaar liep doordat investeerders zich terugtrokken. Het Financieele Dagblad publiceerde deze week een verhaal waarin gesteld wordt dat Van Wijk al eerder in de problemen zou zijn gekomen met zijn financiers, door het in de boeken opnemen van een verkocht bedrijfsonderdeel Darwind, voordat de verkooptransactie met de provincie Noord-Holland volledig rond was. Hierdoor werd de nettowinst geflatteerd, stelt het FD en zouden de aandeelhouders erg geschrokken zijn. "De Darwind-deal is niet de enige transactie die de nieuwe commissarissen met stomheid slaat. Epskamp geeft begin 2009 aan dat Econcern op drie punten in strijd heeft gehandeld met de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. Dochterondernemingen die geen kernactiviteit waren en matig presteerden, werden structureel niet meegeconsolideerd; de bouw en ontwikkeling van eigen projecten werd verkeerd in de boeken verwerkt; en ten slotte zijn er allerlei herwaarderingen uitgevoerd zonder dat er een cent binnenkwam. Drie manieren om omzet en resultaat te rooskleurig voor te stellen", aldus het FD. Als deze aantijgingen kloppen, kan Van Wijk wel eens een procedure te wachten staan wegens boekhoudfraude.Het was mooi geweest als Van Wijk ook deze rekensommen had weerlegd aan de zaal vol duurzaamheidskenners, al was het alleen geweest maar om er lering voor de toekomst uit te trekken.  P+ webtip: Urgenda