Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 september 2009

Athlon gooit piepautootjes in de lease

Richard Sikkel, algemeen directeur Athlon Car Lease: “Gemiddeld betaalt een werkgever 80 euro aan reiskosten. Die vervallen bij uitvoering van het plan.” De werknemer betaalt een eigen bijdrage van 150 euro en heeft geen recht meer op reiskostenvergoeding. Omdat de eigen bijdrage van de medewerker hoger ligt dan de fiscale bijtelling op deze auto’s, heeft de medewerker dus netto geen bijtelling.
De meeste zakelijke kilometers worden gemaakt in relatief vervuilende privé-auto’s. Dit is 58 procent van alle zakelijke kilometers. Het Green Car Plan maakt het mogelijk juist hier forse milieuwinst te boeken. Athlon Car Lease heeft milieuadviesbureau CE Delft gevraagd de milieuwinst te onderzoeken. Conclusie: per jaar kan een werknemer met een gemiddelde auto zo’n 800 kg CO2 besparen door in een Green Car te gaan rijden.

De werkgever vraagt in ruil hiervoor een vrijwaringbewijs van de verkochte privé-auto van de nieuwe leaserijder. Sikkel: “Op die manier weten we zeker dat er daadwerkelijk een minder energiezuinige auto vervangen wordt door de medewerker.” Bovendien zorgt het Green Car Plan niet alleen voor een superzuinige auto, maar ook voor een OV-businesscard en afspraken om meer kilometers en auto’s te voorkomen.
Athlon Car Lease en haar moedermaatschappij De Lage Landen zijn inmiddels gestart met het programma. Sikkel: “Bijna 10 procent van de werknemers heeft inmiddels gekozen voor een Green Car. Met dit aantal reduceren we op jaarbasis nu al meer dan 56.000 kg CO2.”
De auto’s die Athlon Car Lease aanbiedt in deze regeling zijn onder meer de Citroën C1, de Peugeot 107 en de Toyota Aygo. Voor deze modellen geldt slechts 14 procent bijtelling, omdat de CO2-uitstoot minder dan 110 gram is. Sikkel: “De regeling kunnen we ook toepassen bij duurdere modellen in deze bijtellingsklasse. De werknemer betaalt dan wel een hoger bedrag.”
P+ webtip: Athlon Car Lease

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier