Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 september 2009

FNV maakt MVO op de werkvloer zichtbaar

Tijdens de startbijeenkomst voor het project Duurzaam Werken maakten kaderleden van 15 bedrijven deze week in Utrecht afspraken over hoe zij dat begrip in hun organisatie aan de man kunnen brengen. “Kleine veranderingen kunnen al een hoop verschil maken”, sprak Henk van der Kolk de aanwezigen tijdens de – biologische – lunch toe. Hij zei verder het fijn te vinden om te zien dat er zo veel mensen van zulke verschillende organisaties belang hechten aan het onderwerp duurzaam werken.

Zeventig procent van het nationale energieverbruik komt voor de rekening van bedrijven. Op de werkvloer zijn dus grote energiebesparingen te behalen. Maar ook andere onderwerpen, als grondstoffenverbruik, thuiswerken of inkoop van eerlijke producten bieden in veel bedrijven ruimte voor verbetering. Met de werknemers uit de deelnemende bedrijven wordt samen gekeken welke mogelijkheden er zijn en welke instrumenten er ontwikkeld kunnen worden om duurzamer te werken.

“Bij ons zijn ruim 2800 medewerkers bijna dagelijks buiten de deur”, vertelt Louk van Rijswijk, kaderlid bij ict-bedrijf Sogeti. “Dus ga maar na hoeveel leaseauto’s er bij ons in omloop zijn.” Bij de directie van Sogeti is duurzaamheid al een veelbesproken onderwerp. “Alle werknemers krijgen bijvoorbeeld beschikking over een NS Businesskaart, om het autogebruik te beperken”, vertelt Louk. Ook streeft de werkgever ernaar met hybride auto’s te gaan werken. Aan steun vanuit de baas dus geen gebrek. “Maar het gaat er nu om dat we het begrip duurzaam ook bij het personeel levend krijgen.”

In de komende weken gaat het kader binnen de eigen bedrijven een verkenning doen, onder andere met vragenlijsten onder hun collega’s en gesprekken met de directie. Daarna komt de projectgroep opnieuw bijeen om de volgende stappen te bepalen.
Het gaat hier om werknemers van vijftien bedrijven, waaronder KLM, DSM, Corus, Rechtbank Rotterdam en Stichting Kinderpostzegels.

P+ webtip: Duurzaam aan het werk