Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 september 2009

Annemarie van Gaal: Belastingvoordeel voor fulltime werkende partners

Van Gaal weet waar ze over plaat. Ze gaat alweer voor het tweede seizoen van het RTL-4 programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’ gezinnen langs die in ernstige geldproblemen terecht zijn gekomen. Ze helpt door streng eisen te stellen. Soms moet de auto van haar de deur uit, wat meestal op heftig verzet stuit. Ook is het voor haar vaak lastig om de vrouwen in de gezinnen aan te zetten tot langere werkweken. Ook daar heeft niet iedereen veel zin in, en dat komt omdat het fiscaal gunstiger is het werk te beperken tot een parttime baantje. De onderneemster richt daarom haar pijlen op de wetgeving, die ze niet meer van deze tijd vind.

Ze schrijft: “Het blijft natuurlijk een eigen keuze of je als vrouw fulltime gaat werken of niet, maar ik pleit ervoor dat wij in Nederland onze opvatting loslaten dat het de norm is om als vrouw niet fulltime te werken. Het is vijftig jaar geleden dat vrouwen in Nederland, die in overheidsdienst of onderwijs werkten, ontslag moesten nemen als ze gingen trouwen. Maar onze norm dat de man de kostwinner is en de vrouw thuis de baas, heerst nog te vaak. Dit past gewoon niet meer bij deze tijd en zeker niet bij een land dat met een financiële crisis kampt.”

Over schulden: “De meeste gezinnen in het programma hebben geen idee wat hun maandelijkse lasten zijn of wat een postorderbedrijf aan rente rekent. Post van incassobureaus, alle blauwe enveloppen en zelfs de bankafschriften worden ongeopend weggegooid. Als ik langskom is de paniek vaak zo groot, dat ze serieus denken dat zelfmoord of vluchten naar het buitenland een oplossing is.”

Haar rol: “Ik leg dan uit dat met inzicht, inzet en de juiste mentaliteit er altijd een mogelijkheid is om schuldenvrij te worden. Ik snij eerst in de kosten en het gezin knikt dan nog begrijpend. Vaak moet er daarnaast meer inkomen op de plank komen om echt schuldenvrij te worden. De man in het gezin werkt meestal fulltime, dus in de praktijk komt het erop neer dat de vrouw ook een fulltimebaan zal moeten zoeken.”

Vrouwen ga toch werken, is haar slotconclusie. “Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat, terwijl de brieven van deurwaarders zich thuis opstapelen en huisuitzetting dreigt, er binnen het gezin niet gesproken wordt over de mogelijkheid dat de vrouw misschien ook zou kunnen gaan werken. In de meeste gezinnen die ik tegenkom vraagt de man nooit aan zijn vrouw om meer te gaan werken en de vrouw bedenkt het zelf ook niet. Als ik dan voorstel dat zij ook fulltime kan gaan werken, antwoordt de vrouw in het beste geval: liever niet, waar bemoei je je mee of daar wil ik dan eerst even over nadenken. Nou, denk vooral niet te lang want volgende week staat de deurwaarder weer op de stoep!”

P+ webtip: Column Annemarie van Gaal in FD