Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 september 2009

Rotterdam gelooft niet in het einde van de wereld

Ik mocht de wereldpremière van deze Britse science fictionfilm in Rotterdam presenteren. Zelfs Irak en Iran zaten er klaar voor, als wereldwijde opwarmer voor de klimaatconferentie in Kopenhagen in december. Ik waarschuwde de zaal vooraf: heeft iemand anti-depressiva bij zich? Mogen we daar straks een beroep op doen? Het bleek niet nodig. De Rotterdammers hebben hun mouwen al lang opgestroopt. Ook gemeentelijke diensten als de ROTEB, die het afval verwerkt. Het Rotterdam Climate Initiative is al stevig bezig met het realiseren van oplossingen. Op de vrolijk gestemde borrel achteraf kreeg ik dan ook te horen: “Deze film biedt geen enkel handelingsperspectief. Je kunt je wel boos maken op mensen die geen windmolens in hun landschap willen hebben, maar je kunt die dingen ook op zee zetten. En dan op die daken van al die boerderijen en huizen zonnepanelen leggen. Daar klaagt niemand over.”

Ik deed wat interviews ‘op camera’ met bezoekers. Daaronder een piepjong stel van 13 jaar. Wat vonden ze er van. Beetje giechelig: “Wel leuk”. Ik geloof dat ze het vooral erg leuk vonden om met zijn beiden naar de film te gaan. Ik vroeg: “De film loopt af in 2055. Jullie zijn nu nog zo jong. Dat ga je allemaal meemaken. Hoe oud zijn jullie dan?” Die vraag leverde echte problemen op. “Heb je een rekenmachine?” Eind 50 jaar dus, wist ik nog. “Hebben jullie bij het zien gedacht dat je dit allemaal zelf zou kunnen gaan meemaken?” Maar nee, daar hadden ze geen moment bij stilgestaan. De film had ze persoonlijk niet geraakt. Ook al was hij grotendeels documentair gedraaid, het was science fiction gebleven.

Door deze nuchterheid realiseerde ik me hoeveel er al in gang is gezet na de echte wake up call van die andere film, van Al Gore, ‘The Inconvenient Truth’. De overstroming aan nieuwe duurzame projecten en producten van de afgelopen weken zijn het bewijs. Als deze film bedoelt is om regeringen te waarschuwen om op de grote Klimaatconferentie in Kopenhagen in december afspraken over CO2-reductie te maken, dan had de maakster beter alle ondernemers en initiatiefnemers kunnen laten zien, die nu keihard werken aan oplossingen. En dan laten weten dat dit volgens haar allemaal tevergeefs is. Stupid.

De film is op internet te zien.

P+ webtip: The Age of Stupid