Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 oktober 2009

David Graas: lamp zonder verpakking

‘Trendy en milieubewust’, zo wordt op websites als www.nonplusultra.nl, www.apartdesign.nl en www.lovelypackage.com geadverteerd. En dat terwijl er niet eens een spaarlamp, maar een gloeilamp in blijkt te zitten. Hoe zit dat? Graas moet lachen: “Een spaarlamp zou het te duur maken. Ik vind hem nu al redelijk aan de prijs: 39 euro.” Maar gelukkig: er zijn ook winkels waar ze de box apart verkopen en je er zelf een spaarlamp bij kunt kopen.
Het milieubewuste van Not a box zit hem natuurlijk vooral in het feit dat er geen verpakking omheen zit. Doordat de lamp lokaal geproduceerd wordt, hoeven er bovendien weinig kilometers voor gemaakt te worden. De transport- en productiekosten blijven hierdoor laag: erg prettig voor een kleine zelfstandige als Graas. Het karton zelf is niet gerecycled, maar is daardoor wel beter recyclebaar: “Van dit karton kan nog mooi tekenpapier gemaakt worden.”
Not a box past in de wereld waarin we nu leven, vindt Graas: “We leven in een tijd waarin we heel veel nadenken over de eindigheid van grondstoffen en over de belasting op het milieu in de huidige industriële samenleving. De vraag is hoe je daar als ontwerper mee omgaat. Er is al zoveel bedacht en gemaakt. Er zijn ook ontwerpers die er juist niks meer doen, dat is ook een statement. Ik wilde wel wat doen.”
Het idee achter zijn lamp is belangrijker dan de vorm: “Design gaat zoveel over de buitenkant, over de vorm, de kleur, het materiaal. Ik vind het veel interessanter wat je met een product kunt vertellen.”

P+ webtip: David Graas

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier