Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 oktober 2009

Kabinet Malediven vergadert zes meter onder water

De president van de Malediven is “desperaat”, zo leven wij in de Britse krant The Independent. Mohamed Nasheed doet er alles aan om zijn collega-wereldleiders er aan te herinneren dat er straks op de grote klimaatconferentie in Kopenhagen echt beslissingen nodig zijn. Als we de CO2-uitstoot niet beteugelen, gaat de gemiddelde temperatuur op aarde met 2 graden omhoog. Dan smelten enorme ijsmassa’s op Groenland en Antartica en stijgt de zeespiegel. Langzaam, natuurlijk. Maar de voorspelde 18 tot 59 centimeter in het jaar 2100 is voldoende. Eerst zullen de huwelijksreizen naar de Malediven stoppen. Daarna zal de oorspronkelijke bevolking in boten stappen, om elders op de wereld als vluchteling een woonplaats te zoeken. Dat zou mogelijk Sri Lanka kunnen zijn, India of Australië. Van de 1200 atollen waarvan de meesten maar een metertje boven zeeniveau uitsteken, is dan niets meer te zien.

Zes meter onder water gaat het kabinet van Nasheed op 17 oktober een verdrag ondertekenen, waarin ze alle landen van deze wereld oproepen om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen. En daarin geeft de president zelf het voorbeeld. Hij wil van de Malediven het allereerste ‘Klimaatneutrale land’ ter wereld maken, te realiseren binnen tien jaar.

Hoe gaat de minister-president met zijn collega’s communiceren, onder water? Met watervaste stiften en whiteboards. Daar verschijnt naar verwachting de tekst: “Wacht niet eens de conferentie in Kopenhagen af. Neem nu al stappen!”

P+ webtip: Independent over Malediven

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier