Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 oktober 2009

Vrij Nederland: Duurzaamheidsafdeling ABN Amro gesloten

Wij citeren het webbericht van VN, geschreven door Map Oberndorff: “Binnen de internationale financiële wereld was de bank jarenlang de koploper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nadat het consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland de bank in 2007 overnam, is de duurzaamheidsafdeling met dertig medewerkers opgeheven. “Er is verschrikkelijk veel verloren gegaan”, zegt oud-medewerker Matthijn de Boer. “Het strategische denken over duurzaamheid, de energie, het enthousiasme en de effectiviteit om duurzaam bankieren in de hele bank geïntegreerd te krijgen.”

ABN Amro kreeg onlangs voor haar beleid op het gebied van klimaatverandering en giftige stoffen een onvoldoende op de Eerlijke Bankwijzer. “Het is de enige bank die sinds onze eerste meting in januari geen enkele verbetering in het beleid heeft aangebracht”, zegt Peter Ras van Oxfam Novib, die verantwoordelijk is voor de bankwijzer.

De staat is sinds een jaar eigenaar van ABN Amro. “De kans om daar iets aan te veranderen en de bank te verduurzamen”, zegt Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). “In praktijk gebeurt het omgekeerde.”
Duurzaamheid is een speerpunt in het regeerakkoord, maar het kabinet heeft tot nu toe geen enkele actie ondernomen om de staatsbank weer groen te maken. Een gemiste kans, vindt ook Herman Mulder, tot eind 2006 directeur-generaal risicomanagement en de vader van duurzaamheid bij ABN Amro. Hij vreest dat geen enkele investeerder over een paar jaar de bank wil kopen. Want: “Wie wil straks een bruine bank hebben?”

P+ webtip: Vrij Nederland