Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 oktober 2009

Cradle to Cradle Venlo weigert Cradle to Cradle riolering

René van Velthoven is boos. Hij ziet alle schijnargumenten waarachter gemeenten zich verschuilen. “Ja, op het gemeentehuis drinken ze wel koffie uit afbreekbare bekertjes. Die zie je. Maar rioleringspijpen onder de grond zie je niet."Van Velthoven ziet de aanbestedingen die Venlo doet. “Wij mochten de riolering op de Floriade doen. Daar waren we natuurlijk erg blij mee. Maar het moest stoppen aan de grens van het terrein. Daarna kozen ze voor de aansluiting met het Tradeport voor een andere aanbieder. In woonwijken binnen Venlo gaat het ook zo. We hebben een wijk mogen doen. Meer niet.”

Euroceramic is sinds dit najaar C2C-gecertificeerd. Het was niet eens zoveel werk, merkte Van Velthoven: “We hebben vrij weinig hoeven bij te stellen aan de grondstoffen. We werken met Duitse klei die we binnen een straal van 200 kilometer van ons bedrijf weghalen. Alles wat bij de productie uitvalt, komt weer terug. We hebben nagenoeg geen bedrijfsafval.” Het internationale bedrijf is gevestigd in Belfeld, wat valt binnen de gemeente Venlo.

De concurrentie is deze branche is hard, zeker ook in deze tijd van verminderde bouwactiviteiten. Van Velthoven: “Onze concurrenten maken rioolbuizen van PVC of beton of van glasvezel. Ze beweren gewoon dat ze ook bezig zijn om het Cradle to Cradle-certificaat te halen. Dat gaat met PVC nooit lukken. Ik weet dat Michael Braungart (een van de bedenkers van Cradle to Cradle) nooit voor PVC zou kiezen. En beton kan niet tegen biogene zwavelzuuraantasting, wat in rioleringen ontstaat. Ons product mag dan ietsje duurder zijn, maar als je op de lange termijn wilt investeren zonder milieuproblemen, dan is dit toch de beste keuze.”

Voor wie ze niet kent, hier de Floriade Venlo Principles

“Our mission is to use our Cradle to Cradle
framework as an engine for innovation.

Our Cradle to Cradle framework means:
We are native to our place
Our waste = food
Sun is our income
Our air, soil, and water are healthy
We design enjoyment for all generations

Our goal is a delightfully diverse, safe,
healthy and just world, with clean air,
water, soil and power — economically,
equitably, ecologically and elegantly
enjoyed.”


P+ webtip: Euroceramic

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier