Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 oktober 2009

Tempvs Compvtare: Haaienhorloge van 7000 euro

Grote ambities dus, maar ook grootse ideeën. Het eerste ontwerp van Jeanson dat half november op de horlogebeurs Watch2009 in Maastricht wordt gepresenteerd is de ‘SharkWatcher’. Het zogenaamde haaienhorloge is een chronograaf met een 47 millimeter brede, tot 200 meter waterdichte stalen kast, met daarin een Valjoux 7750 uurwerk. Het heeft antireflectief gecoat saffier glas en een NATO band. De hydrodynamische vorm van het horloge moet de stroomlijn van een haai belichamen. Het bijzondere horloge heeft overigens een net zo bijzondere prijs: 7000 euro.
Het idee voor het haaienhorloge haalde Jeanson uit een ontmoeting met Rob Steward, die in 2008 de film SharkWater uitbracht. De film gaat over de illegale vangst van haaien en het catastrofale effect dat het heeft op het voortbestaan van het roofdier. Jeanson trok zich het lot van de haai zo aan dat één derde van de netto opbrengst van elke verkochte SharkWatcher naar een organisatie ter bescherming van haaien gaat.
De haaien zullen niet het enige goede doel zijn dat de Zwitser zal gaan steunen met zijn ontwerpen. Hij heeft al aangekondigd om bij elk model dat hij uit gaat geven een organisatie te steunen die direct betrokken is bij de bescherming van een bedreigde diersoort. Het percentage dat ze krijgen zal net zo groot zijn als bij de haaien.
De horloges van Tempvs Compvtare worden geheel ontworpen en geproduceerd in de omgeving van het Zwitserse Neuchatel. Dit om het transport en zodoende de CO2 uitstoot tot een minimum te beperken. De horlogebanden zijn vanzelfsprekend niet van dierenhuid gemaakt.
Jeanson wil uiteindelijk alleen maar horloges creëren die geen enkel negatief effect hebben op het milieu. Gebruikt hij nu nog uurwerken van een andere bedrijven die niet geheel milieuvriendelijk zijn, in de nabije toekomst wil hij die zelf gaan maken.
Jeanson is momenteel dus druk bezig met het ontwikkelen van twee nieuwe, veelzeggende modellen: de SeaShepherd Watch en de BeeWatcher.

P+ webtip: Tempvs Compvtare