Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 oktober 2009

Waterbedrijven helpen getroffen Padang op Sumatra

De aardbevingen bij het Indonesische eiland Sumatra hebben de havenstad Padang ernstig getroffen. Honderden huizen zijn ingestort of zwaar beschadigd, het waterleidingnet is kapot, waardoor er een ernstig tekort aan drinkwater is. Het gebied is door de verwoestingen lastig te bereiken, ook voor trucks met flessenwater. Besmet drinkwater kan cholera en tyfus veroorzaken.

De Perfector-E is na de tsunami van 2004 ontwikkeld door PWN en Norit en werd ingezet in het Indonesische Aceh, om de tijd te overbruggen tot het reguliere waterleidingsysteem daar weer zou werken. Dit systeem is nu voor een groot deel hersteld, waardoor de Perfectors daar niet meer nodig zijn. Omdat de Perfectors al in Indonesië waren, konden ze snel ter plaatse en operationeel zijn.

Volgens directeur business development Lute Broens van Norit is de Perfector-E een ‘hightech dorpspomp’. Het apparaat is zeer innovatief maar supereenvoudig te bedienen: er zit alleen een aan- en uitknop op en functioneert volgens Peer Kamp van PWN drie maanden onderhoudsvrij. In De Ingenieur van maart 2005 zegt hij: “Maar ik heb de technici soms met hel en verdoemenis moeten dreigen, want de neiging om toch nog iets vernuftigs te bedenken zit er heel diep in.” De afmetingen van de installatie zijn circa 1 bij 1 bij 2 meter.

Inmiddels heeft Norit ondervonden dat decentrale waterzuiveringsinstallaties een eigen dynamiek hebben, zegt Menno Holterman, lid van de Raad van Bestuur van Norit. “Mensen gaan het water distribueren, ze leggen waterleidingen aan, er ontstaat bedrijvigheid, er worden sanitaire voorzieningen getroffen. Als je er communicatie aan koppelt, kun je mensen water laten bestellen, enzovoort. Er ontstaat een water-, sanitatie- en communicatiesteunpunt.” Dat speelt met name bij de Water Miracle, het apparaat dat Norit recent heeft ontwikkeld en dat in tegenstelling tot de Perfector-E voor permanente waterproductie kan zorgen. Holterman: “Dan moet je dus wel zorgen voor beheer: mensen opleiden en trainen. Dat is cruciaal, en wij zorgen daarvoor.”

Het water van de Perfector-E en de Water Miracle is een factor 100 tot 1000 goedkoper dan fleswater. “We streven naar een prijs van maximaal 5 cent per dag per persoon, 365 dagen per jaar.” Norit gelooft inmiddels heilig in het loslaten van het centralistische denken als je de wereld van water wilt voorzien, zegt Holterman. “We moeten denken in decentrale systemen.”

P+ webtip: PWN helpt Sumatra