Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 oktober 2009

Gekantklost hekwerk wint Toon van Tuijl Designprijs

Demakersvan hebben voor de productie van het Lace Fence een eigen fabriek in India opgericht, waar nu 75 medewerkers het vlechtwerk verzorgen. De werknemers worden goed betaald, hebben pensioen en een zorg verzekering. Ook worden ze nauw betrokken bij het proces. Aangezien de lonen ver boven het gemiddelde liggen kunnen de werknemers hun kinderen naar school brengen en een financieel stabiel gezinsleven leiden.

Jeroen Verhoeven: “Mijn broer Joep heeft twee-en-een-half jaar in Bangalore gewoond, om de fabriek daar op te zetten. Hij heeft dat samen met een oude studievriend van ons gedaan, een Indiër, die ook op de Design Academy zat. Je hebt voor zoiets echt lokale mensen nodig, die India kennen. Hij ging daarna iets anders doen en toen hebben we heel lang gezocht naar een goede manager uit India. Dat viel niet mee, want echt talent gaat naar het buitenland. Maar die hebben we nu en we zijn nu alweer naar 75 medewerkers gegroeid. Mijn broer Joep gaat er alleen nog heen wanneer er nieuwe patronen in de ontwerpen zitten. Hij is de enige hier die kan kantklossen.”

Maar roesten dit gebogen hekwerk niet? Verhoeven: “Nee, want we werken met Europees basismaterialen, die we vanuit Frankrijk naar India verschepen. Als het hekwerk terugkomt, wordt het hier in Europa volgens de hoogste normen gecoated.”

De Designprijs is ingesteld ter nagedachtenis van Toon van Tuijl, een bevlogen Eindhovense industrieel- en meubelontwerper die in 2006 omkwam bij een roofoverval in Kenia, waar hij werkte aan een opdracht voor de Keniaanse meubelfabrikant. De prijs is een initiatief van NCDO en Toon van Tuijl’s echtgenote Cynthia van Tuijl-Postma en bestaat onder meer uit 2.500 euro voor verdere ontwikkeling van het product en een prijzenpakket-op-maat, zoals een persoonlijk coachingstraject.


P+ webtip: Toon van Tuijl Designprijs